Как да излъжем апетита

Как да излъжем апетита

За да се отървем от излишните килограми, се подлагаме на какви ли не изнурителни диети, потим се във фитнесзалата, тичаме сутрин, пием чудотворни хапчета за отслабване.

Много хора смятат, че за килограмите им е виновен най-вече повишеният им апетит, и се опитват да го излъжат по какъв ли не начин, който не винаги е безопасен.

Апетитът ни е необходим – без него е невъзможно нормалното регулиране на получаване на хранителни вещества от организма. А и точно апетитът спомага за нормалното храносмилане и усвояване на храната, като стимулира изработването на слюнка и стомашен сок.

Добрият апетит говори за това, че в живота на човек всичко е прекрасно и благополучно. И обратното – разстройството на апетита е знак, че човек страда от срив на нервната или ендокринната система, на стомашно-чревния тракт или има отслабен имунитет.

Как да излъжем апетита

Така че трябва да се знае какви са причините за повишения, а понякога направо зверски апетит, и чак след това да се търсят методи за борба с него.

Една от главните причини за повишен апетит е нарушаване на въглехидратната обмяна. Точно то се явява най-честата причина за излишните килограми.

В такива случаи постоянно ни се ядат продукти, в които има много въглехидрати, и то от вредните. Това са белият хляб, сладкишите, макарони от бяло брашно, пица, картофи, ориз и газирани напитки.

Нивото на глюкоза в кръвта рязко скача, когато консумираме тези продукти. В кръвта се изхвърля инсулин, за да намали излишъка на глюкоза.

При понижаване нивото на глюкоза организмът отново получава сигнал, че му е необходима храна. Това си е направо затворен кръг, който води до нарушаване на обмяната на веществата.

Как да излезем от този омагьосан кръг? Въглехидратната обмяна се нарушава след като години наред сме тормозили тялото си с нездравословно хранене, преумора и стрес.

Не стартирайте менюто си с мазни, варени и пържени продукти. Те се усвояват бавно и ще усещате тежест. Не пийте веднага след хранене. Така храната напуска стомаха, преди да са извлечени от нея всички полезни вещества. В резултат на което отново огладнявате.

Когато почувствате глад, хапнете един морков или два домата. Няколко глътки прясно мляко, една ябълка, шепа сушени плодове ще ви помогнат да преборите глада.

В списъка на продуктите, които намаляват апетита, влиза немазната риба, киселото мляко, какаото, прясноизцеденият сок от цитрусови плодове. Следобяд изяжте две парченца шоколад с половин чаша мляко и ще издържите до вечерята.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Transy Tania
Transy Tania
13.10.2013 10:51
Нямам проблем с въглехидратната обмяна, нито пък съм имала някога наднормено тегло. Просто от както се помня НЕ МОГА ДА ЖИВЕЯ БЕЗ СЛАДКО БЕ ХОРА!!! Ако не хапна сладичко поне веднъж през деня имам чувството, че ще гушна букета :Д. В момента също съм си с нормално тегло. Когато напълнявам е в моментите, в които се залъгвам с нискокалорични и уш диетични храни, защото тогава се тъпча с тях като свиня и чувствам постоянен глад - не става. Докато, например, ако изям за закуска един голям мазен бургер, после няма да съм гладна цял ден, единствено ще подсладя с нещо малко, което може да е напитка дори. Затова лично аз съм на мнение, че НЕ Е ВАЖНО КАКВО ЯДЕМ, А ПО КОЛКО
0
0
вили
вили
18.06.2011 14:35
Според мен много зависи и това какво точно задоволява апетита ни. Мен лично ме задоволява солената храна, иначе ми е гладно.
0
0
дида
дида
13.03.2011 19:27
Едва ли ябълката ще задоволи глада, особено ако е от киселите сортове. Но цитрусите - да, помагат за няколко часа.
0
0