Заблуди за диетите

Заблуди за диетите

За да се отърват от излишните килограми, много хора прибягват до най-невероятни диети. Някои се хранят рано сутрин с пшенични кълнове, други обядват с два ореха, трети вечерят с една лъжица мед.

Много от тези съвети са абсолютно безполезни, а някои дори са вредни. Първото място в рейтинга на заблудите се пада на шоколада. Много хора смятат, че от натуралния шоколад изобо не се напълнява.

Естествено, няколко парченца няма да ви накарат да качите дори един килограм, но това не може да се каже, ако всеки ден поглъате по един или два шоколада.

Ако сте разумни, това може да е десертът ви, защото натуралният шоколад съдържа антиоксиданти и магнезий, които имат антистресови качества. Важното е да се откажете от захарта.

Заблуди за диетите

Смята се, че пресованите мюсли с мед и захар не вредят. Това е така, но само що се отнася до активните спортисти. Тези десертчета съдържат белтъчини, важни за формирането на мускулите. Но те не заменят обичайния обяд.

Можете да си позволите малко парченце десерт, важното е да не прекалявате със захарта. Една от диетичните заблуди е, че кофеинът, който се съдържа в кафето, изгаря калориите.

Това не е така. Малките дози кафе наистина могат да ускорят обмяната на веществата, но в големи дози кафето отмива калция и магнезия от организма.

Кафето обезводнява, затова изпивайте по една чаша вода с тази напитка. Твърдението, че червеното вино по време на обяд или вечеря помага на мазнините по-бавно да се усвояват, е пълен мит.

Разпространен е и митът, че за да отслабне, човек трябва да пие колкото се може повече вода. Това е полезно, но няма да ви спаси от излишъците, които сте натрупали.

Съществува митът, че бананите и гроздето съдържат толкова много захар, че ако пазите диета, не трябва да ги консумирате. Те обаче са богати на каротин и целулоза. Просто с тях не бива да се прекалява при диета.

Не пазете диета, базирана само на плодове, освен ако тя не трае един ден. Глюкозата и фруктозата от плодовете спомагат за повишаване на нивото на инсулин в кръвта. Това предизвиква нов пристъп на глад и може да доведе до нарушаване на обмяната на веществата.

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
alivedevila
alivedevila
20.11.2013 14:15
Антоанета, спорт и движение му е цаката, Съвет - така не се учи на самодисциплина, отиди в казарма да се научиш, бкдйад - и без 90 дневната диета със спорт и упражнения резултата е траен. :)
0
1
Съвет
Съвет
07.07.2011 12:41
Като намалявате постепенно порциите и ставате леко гладна от масата, сложно е, но по този начин се заяква самодисциплината.
1
0
бкдйад
бкдйад
23.05.2011 23:10
90 дневна диета, много е полезна и е с трайни резултати + спорт или упражнения.
0
0
антоанета
антоанета
07.05.2011 12:38
Много искам здравословно да отслабна, но не мога. Как да се храня всеки ден ?
4
0