Кои са симптомите на системното преяждане?

Кои са симптомите на системното преяждане?

На какъв етап страстта към определени храни на човека и неговият незадоволим апетит се превръщат в проблем? Все по-често разпознаван като форма на пристрастяване, ефектите от преяждането поразяват повече хора, от колкото някога сте предполагали.

Наистина ли можем да се пристрастим към някои храни? Отговорът е ДА. Принципът е същият, по който някои се пристрастяват към никотина в цигарите. Хората, които преяждат, са психологически зависими от храната.

Кои са симптомите на системното преяждане?

Истината за пристрастяването е замъглявана от някои често срещани погрешни схващания. Най-важното, което трябва да се знае, е, че преяждането не е временен каприз.

Медицински изследвания доказват, че за някои хора храните действат като наркотик за мозъка, който отделя вещества, имитиращи ендрофин – естествените болкоуспокояващи за организма.

Нездравословното хранене може да се получи и в резултат на душевна травма или депресия. Спокойствието или еуфорията, усещани от страдащите, в моментите, когато поемат прекомерно количество храна, често е отговорно премахването на чувството на вина или депресия. Това от своя страна предизвиква бъдещо преяждане, води до съзнателен или несъзнателен стремеж да се чувстваме по-добре.

Предупредителни сигнали

Според американски учени мъжете и жените са еднакво предразположени към хранителното пристрастяване. Времето, в което това може да се развие, е в тийнейджърските години до към 20 годишнината.

Какви са симптомите? Хората, които имат проблеми с преяждането, прекарват прекалено много време, за да мислят за храна, често те тайно плануват или си представят как ще ядат сами. Това води до чести устройвания на угощения, неконтролирано хранене, дори когато не се изпитва глад, бързо консумиране на сервираната храна и то насаме, за да може да се избегне неудобството пред другите.

Предупредителните сигнали в този смисъл могат да бъдат емоционални проблеми като депресия и честа промяна в настроенията, комбинирани с чувство за вина и ниско самочувствие.

5 2
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Алтанай
Алтанай
12.02.2014 13:52
Казвам се Алтанай и съм Турчин от Ардино, ям много и съм станал голяма гиндермя. Тежа 180 килограма и съм висок 170см. Това добре ли е?
20
1