Един от най-популярните режими за отслабване, познат като "Диетата на Пиер Дюкан", предизвика световни полемики в последните месеци.
Д-р Пиер Дюкан е френски диетолог, начина още Гуруто на белтъчния режим. Дюкан заведе дело срещу своя колега, диетолога Жан-Мишел Коен. Последният твърди, че диетата на Дюкан е вредна за здравето, поради следните причини: тя повишава холестерола, причинява сърдечносъдови заболявания и дори докарва рак на белия дроб.
Диетата на Дюкан предвижда "атакуващ етап", в който се предизвиква ударна протеинова консумация. За Коен и много други диетолози този етип се счита за опасен, тъй като предизвиква дисбаланс в организма.
Коен предлага много по-ненатоварващ отслабващ режим, с намален калориен прием в диапазона между 900 и 1600 калории дневно, който не изключва и физически упражнения, особено полезни при смъкването на килограмите.
В България диетата на Дюкан е широко разпространена. Но една от водещите ни диетоложки, проф. Донка Байкова, не е сред нейните привърженици.
Байкова, която е директор на Асоциацията по диететика, казва, че изключването на плодове от диетата лишава организма от въглехидрати.
"От това най-много страда мозъкът. В резултат човек мисли бавно, безкритичен е и продължава диетата пристрастено като зомбиран", обяснява д-р Байкова пред "Монитор".
По думите й експресното разделяне с килограмите е изключително вредно, тъй като то се явява истински стрес за организма. Главоломната бързина, с която се свалят килограми при консумацията само на трудносмилаеми белтъчини, не му позволява да запамети всяко ниво от новото си тегло.
След което при първо излизане от рамката на диетичния режим килограмите се връщат. Белтъчините в месните и млечните продукти, на които се набляга в диетата на Дюкан в продължителен период от време, натоварват всички системи и органи, а пръв започва да страда черният дроб.
Без соковете от плодове и зеленчуци в организма и фибрите в тях, отделените при разграждането на белтъчините ацетони, алдехиди и кетони стават истинска токсична бомба за организма, тъй като не успяват да се разградят и отделят с урината.
Според проф. Байкова, когато на втората-третата седмица се включат зеленчуците, както изисква диетата на Пиер Дюкан, за мнозина вече е късно. Освен това белтъчните храни в човешкия организъм се разграждат до урея, креатинин и пикочна киселина. Те са хепатотоксични.
Уреята уврежда чернодробните хепатоцити, които на практика подпомагат този орган да освобождава организма от отровите.
В същото време токсичните отпадъци от свръхконсумацията на белтъчини от животински произход отключват подагра и образуването на неразградимите уратни камъни в бъбреците.
Натъпкано с наситени мастни киселини меню в диетата на Дюкан повишава нивата на лошия холестерол, които пък довеждат до сърдечносъдови усложнения.