Какви напитки да избягвате при диета

Какви напитки да избягвате при диета

Ако сте на хранителен режим за отслабване, трябва да внимавате с напитките, които приемате. Изборът на подходящи напитки подобрява метаболизма ни, потиска апетита и ограничава количеството приети калории.

Кои напитки НЕ трябва да пиете, ако сте на диета?

На първо място, избягвайте безалкохолните напитки. Те представляват течност, получена от смесването на вода, захар, оцветител, аромат, натрий и въглероден двуокис.

Заради сладкия им вкус се поглъщат бързо и същевременно организмът получава стотина ненужни калории. В това число и не толкова полезни вещества.

От повечето газирани напитки се пълнее. Пресмятайте калориите на поетите безалкохолни – обикновено те са около 44 ккал на 100 мл. Бутилката обикновено съдържа 250 или 500 мл. Добавянето на 100 калории към основното меню и храните, които се похапват между другото, не е никак малко.

На второ място са плодовите сокове. Също като газираните напитки, те съдържат доста калории. А именно около 45 ккал на 100 мл. Те са по-малкото зло, защото в тях има и полезни вещества – витамини, антиоксиданти, флавоноиди.

Въпросът е как да се извлече ползата от соковете без да приемаме излишна захар. Единственият начин, поне от части да се постигне това, е с избора на 100% натурални сокове. Погледнете на етикета, там не трябва да фигурира добавена захар.

Какви напитки да избягвате при диета

Всъщност най-подходящата напитка, чиято консумация няма да се отрази негативно на теглото ни, е зеленчуковият сок. Той е богат на полезни вещества, но за разлика от него е с ниско съдържание на захар и калории. Една чаша доматен сок съдържа 41 ккал, толкова колкото приблизително 4 глътки портокалов.

На трето място са шейковете. Домашно приготвените са също толкова вкусни, освежаващи, доставящи удоволствие и същевременно не толкова калорични, колкото тези в кафенетата. У дома поне можете да контролирате количеството на добавената захар.

Шейкът се приготвя лесно – плодът: банан, ягоди, боровинки, малини и пр., се пасира, добавя се мляко до желаната гъстота и се разбърква. Всичко това обаче не е никак нискокалорично.

Водата е напитката, която всеки диетолог ще ви препоръча при диети. Единствената течност, която може да я задоволи жаждата, е водата. Отпиването на глътки начесто ни спестява поглъщането на куп излишни калории.

Изпийте чаша вода, когато почувствате глад. Водата съдържа 0 калории. Дори когато не чувстваме жажда или глад, тя създава условия в организма за нормално протичане на метаболитните процеси.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати