gotvach.bg»Статии»Диети»Вреди и ползи от гладуването

Вреди и ползи от гладуването

РалицаРалица
Новак
2423
Вреди и ползи от гладуването
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

При гладуване в организма протичат редица сериозни изменения, които могат да доведат до тежки патологични процеси и дори до смърт.

Но както отровите могат да служат за лекарства, а лекарствата да бъдат отрови, така и гладуването при определени обстоятелства носи не вреда, а полза за организма.

Т.нар. „лечебно гладуване“ чрез ограничаване на храната, а понякога и с пълно прекратяване на храненето постига положителен ефект. То помага за преодоляване на едни или други заболявания.

Ефектът от гладуване при някои болести както и широкото и често неуместно разпространение на информация за този метод доведе то там, че той започна да преминава в категорията на самолечението, осъществявано от хора без никаква медицинска подготовка. В определени случаи рязкото влошаване на здравето вследствие на гладуването има и фатален завършек.

Какво става в организма при гладуването?

При гладуването, при което се лишаваме от храна, но все пак приемаме вода, процесите, настъпващи в организма се разделят на два етапа (има и трети, които настъпва след 40 дневно гладуване, което е равнозначно на смърт).

През първия веднага след прекратяването на приема на храна, започва усилен разпадат на въглехидратите и протича т.нар. небалансирано разпадане на белтъците. В резултат количеството на белтъците в организма намалява. Този период продължава до две денонощия.

През условно обособения втори период започва усилено топене на мазнините. Тук е необходимо да се отбележи, че докато в организма не бъдат изгорени всички въглехидрати, няма как да започне интензивно изразходване на мазнините.

Вреди и ползи от гладуването

В този смисъл разтоварващите дни, които някои хора прилагат хранейки се само с ябълки или моркови например, не са особено ефективни що се отнася до истинско топене на мазнини. Ефектът, който се постига в случая, е намаляване на телесната маса, но не и на запасите от мазнини, тъй като не престава насищането на организма с въглехидрати.

Захранването трябва да става изключително внимателно, тъй като след дълго гладуване рязко се променят обмяната на веществата, както и функциите на жлезите на храносмилателната система и черния дроб.

Неправилното хранене след продължително гладуване може да убие човек.

По време на продължителното гладуване протичат редица изключително сложни процеси, много от които не са без значение за организма. Освен това в тялото се натрупват твърде вредни за него вещества.

Съветът ни е да не прибягвате до гладуване без лекарски контрол.

Вреди и ползи от гладуването

Ползи

Лечебното гладуване има съвсем тясна сфера на приложение. То е приемливо при някои заболявания на стомашно-чревния тракт, при някои психични смущения, които се развиват в резултат на интоксикация на образуващи се в организма продукти на нарушена обмяна на веществата.

Гладуването е полезно и при затлъстяване. Все пак този метод трябва да се прилага само по предписание на лекаря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Наивна
Наивна
25.01.2015 20:42
Един разтоварващ ден в седмицата - нищо опасно, просто почивка.
1
0
geopeev@abv.bg
geopeev@abv.bg
28.03.2013 00:45
Гладуването помага много и при високо кръвно налягане.
Наистина е добре да се извършва под лекарски контрол, но кой лекар ще се занимава с гладуване. Те лекарите гледат да изпишат някое лекарство и после фирмата да ги покани на симпозиум (кьорсофра).
Та като няма лекар, то може да започнете с еднодневно гладуване, като свикне организма направете и тридневно гладуване. При тях няма голями опасности даже и да объркате захранването. Като свикне организма, проведете няколко такива курса през лятото, то на следващата година може да опитате и 4-5 дневно, но то вече е наистина опасно.
За здравословното хранене повече прочетете тук:
4
0
red
red
02.10.2012 08:29
gladuvaneto e naj dobriq metod za vyzstanovqvane ,no zahranvaneto e po vajno dori ot samoto gladuvane trqbva dastava bavno i samo sys surovi i absolutno 4isti plodove ili zelen4uci .po vreme na gladuvaneto trqbva da se pravqt pro4istvaniq na 4ervata i da se pie okolo 4 litra voda na den v zavisimost t tegloto na 4ovek no da ne se pada pod 50 ml na kg teglo.vreda moje da ima samo ot nepravilno gladuvane i zahranvane.
2
0