Скрити причини за напълняването

Скрити причини за напълняването

Все повече жени и мъже днес са готови на всичко, за да се сдобият с „правилната” форма и тегло. И все пак при поставянето на цели има големи вариации. Някои искат просто да изглеждат добре, докато други държат на слабата фигура. Има обаче много неща, извън диетата и упражненията, които оказват влияние върху телесната ни маса. Ето няколко интересни факти за теглото, с които трябва да сме запознати.

Прекалената пълнота е наследствена. При някои гените са основните виновници за наднорменото тегло. Анализи доказват, че хората с определени гени имат нездравословен метаболизъм. След мащабно изследване бе откроен и гена на пълнотата (FTO). Човек с вариации на този ген напълнява средно с по 3 килограма повече от този, които в няма FTO в своето ДНК. Все пак този факт не бива да ви отчайва. Има много добри примери за хора, които чрез подходящи усилия достигат мечтаните килограми.

Установено е още, че теглото зависи от броя на мастните клетки, съдържащи се в тялото ви. Колкото по-голямо е тяхното количество, толкова по-голяма е възможността лесно да качвате килограми. Мастните клетки се образуват тогава, когато се оформя ембриона – по време на третото тримесечие от бременността. На възраст от две години те се умножават и остават в тези нива до пубертета. Достигайки тинейджърска възраст, те отново се увеличават. Полученото количество се запазва до края на живота. Необходимо е да се знае, че загубата на тегло води само до свиване на мастните клетки, докато броят им остава същия.

Интересен факт е, че по-високите Основни Метаболични Нива (ОМН) са отговорни за лесното достигане на идеалното тегло. Проучвания доказаха, че хора с високо ОМН по-лесно отслабват, докато хората с по-бавни метаболични нива са по-уязвими към напълняване и трудно сваляне на килограми. Все пак има много природни средства, чрез които може да се ускори метаболизма, което ще доведе до по-скоростно отслабване.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Инж.Надежда Михайлова от Мездра.
Инж.Надежда Михайлова от Мездра.
02.04.2015 05:22
Добре е човек да е по-слабичък,но като не е какво да правим?Ще живеем до когато можем и това е.Какво,да се превърнем в тревопасни та да отслабнем ли?
2
3