gotvach.bg»Статии»Диети»Някои митове за отслабването

Някои митове за отслабването

Някои митове за отслабването

Когато жените решим да отслабваме, се доверяваме на всякакви съвети - от колежките, от приятелките, от интернет. Има написани стотици хиляди, ако не и милиони книги по света, които съдържат всякакви и разнородни съвети за отслабване.

Съществуват обаче някои правила, които всъщност не отговарят на истината. Например:

- Mит №1: Напълнява се от ядене на ориз късно вечер. Истината е, че оризът и житото съдържат много въглехидрати, които се превръщат в глюкоза.

Те трябва да се консумират вечер, защото след като се смелят глюкозата, която се абсорбира в кръвта се превръща по-лесно в енергия. Тези храни не трябва да се приемат през деня, защото тогава глюкозата се превръща по-лесно в мазнини.

- Mит №2: Яж на закуска най-много, а вечерята пропусни. Истината е, че това е погрешно. Сутрин и през деня трябва да се яде обилно, защото тогава сме активни и имаме нужда от енергия. А вечер да се яде минимално, защото по време на сън се изразходва по-малко енергия. Нивото на кортизола в кръвта е най-високо сутрин, а през деня постепенно спада. При високо ниво на кортизола организмът автоматично изпада в състояние на инсулинова резистентност. Тоест глюкозата в кръвта се превръща по-лесно в мазнини.

- Mит №3: Пиенето на 8 чаши вода дневно е задължително. Истината е, че организмът подсказва нуждата от вода. Тя е индивидуална – според активността и околната среда.

Някои митове за отслабването

- Mит №4: От непълнозърнестите храни се пълнее. Въпреки, че съдържат много въглехидрати, малко протеини и при обработката губят витамини, минерали и фибри, от такива храни не се пълнее. Това е истината. Само не трябва да прекалявате с тях. А да ги консумирате рядко, например веднъж седмично.

- Mит №5: Спортът е достатъчен, за да се отслабне. Истината е, че намаляването на теглото зависи от количеството храна, което се приема. Но физическите упражнения не трябва да се пренебрегват, защото са безценни за тонуса на мускулите и общото здравословно състояние.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати