Диета с цвекло

Диета с цвекло

Диетата с цвекло е монодиета – смисълът й се състои в това, че се консумира само един продукт в продължение на определен период от време. Но такива диети не трябва да се спазват повече от четири или пет дни.

Липсата на разнообразни хранителни вещества може да направи организма слаб и уязвим към болести. Монодиетата обаче помага за бързото избавяне от излишните килограми.

Монодиетата с цвекло не само вталява силуета, но помага и за подобряване на здравето. Цвеклото от древни времена е известно с полезните си свойства. То често се е използвало като противовъзпалително и обезболяващо средство.

Смята се, че при редовна консумация на цвекло намаляват проблемите на стомашно-чревния тракт и изчезват хемороидите. Цвеклото съдържа много витамини, органични соли, микроелементи.

Диета с цвекло

То съдържа фолиева киселина, бетаин, който влияе върху нормализацията на обмяната на мазнини в организма, а също така кобалтови соли, йод и калциеви соли.

Диетата с цвекло позволява да се избавите от два до четири излишни килограма за пет дни. Не се препоръчва спазването на диета с цвекло за хора с повишено артериално налягане и бъбречни болести, както и диабет.

Диетата с цвекло предполага пълно изключване от менюто на всички продукти, освен цвекло, но се допуска консумацията на малко моркови, зехтин, чесън, нискомаслена сметана и пълнозърнест хляб.

Разрешава се пиенето на неограничени количества вода и зелен чай. Алкохолът е забранен по време на диетата с цвекло. Цвеклото може да се консумира сурово, варено и печено, както и във вид на прясноизцеден сок.

От цвеклото можете да приготвите различни салати, като комбинирате моркови със сурово или сварено цвекло, настъргано или нарязано. Намалете солта до минимум.

Веднъж дневно можете да замените храненето с цвекло със задушени моркови, в които сте добавили малко сметана. Цвекло може да ядете в неограничено количество.

Не трябва обаче да надхвърляте два килограма дневно от този полезен зеленчук.

Рейтинг

5 1
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати