Пълнеене от стрес

Емоционално хранене от стрес

В днешното забързано и напрегнато ежедневие стреса се оказва враг номер едно на човешкия организъм. Той оказва негативно влияние върху нас, като може да предизвика редица и отключи редица заболявания, включително може да допринесе за увеличаване на теглото ни.

Независимо дали сме под стрес на работното място, в къщи или пък сме стресирани поради други причини, то нашето тяло откликва на това психическо състояние, като отделя кортизол-хормона на стреса. Ако останем в това състояние за продължителен период от време то здравето ни е подложено на риск. Като продължителния стрес и отделянето на кортизол могат да допринесат за повишаване на теглото поради няколко причини.

Метаболизъм – Дори и да поглъщате същото количество храна, както обикновенно, прекалената доза на отделеният кортизол може да забави метаболизъма ви, което от своя страна да доведе до повишаване на теглото ви. Това не само пречи на организъма да се справи с консумираната храна, а и прави вашата диета не ефективна и в много случай безсмислена.Хората подложени на стрес са склонни да жадуват за по-мазни, по-солени и сладки храни, като в съчетание с забавения метаболизъм довеждат до увеличаване на теглото.

Кръвната захар - Продължителния стрес може да доведе до повишаване на нивото на кръвната захар в организъма, това пък води до промени в настроението, умора и редица негативи сред които е повишаване на теглото.

Натрупване на мазнини - Прекомерния стрес принуждава организъма да се защитава и самосъхранява, като натрупва много повече мазнини, от колкото в нормално състояние. За съжаление мастната тъкан е не само естетически нежелана, а и води след себе си редица заболявания.

Емоционалното хранене – Повишените нива на кортизол не само могат да ви накарат да жадувате за нездравословна храна, но и да ви накара да ядете повече, отколкото обикновенно. Спомнете си колко пъти ви се е случвало да сте ядосани и да се озовете в кухнята тъпчейки нещо, примирайки от глад. В 90 процента от случаите хората подложени на стрес, сдъвкват и поглъщат храната по-бързо, което спомага трупането на нежелани килограми.

Физическо натоварване – когато сме подложени на стрес сме твърде заети за да правим упражнения, те се явяват на едно от последните места в списъка ни със задачи.

За щастие има неща, които можете да направите за да намалите нивото на стреса и да живеете по-спокойно.

Рейтинг

5 3
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати