Диета за укрепване на имунитета

Диета за укрепване на имунитета

Диетата за укрепване на имунитета се препоръчва да се спазва след заболяване, при изтощение и анемия, а също така и при постоянни настинки.

Целта на диетата е да се подобри състоянието на организма, да се повишат защитните му сили и имунитета му, да се засилят възстановителните процеси.

Тази диета е характерна с това, че се консумират предимно продукти с увеличено съдържание на белтъчини, витамини и минерални вещества и умерено увеличение на качеството на мазнините и въглехидратите.

Храненето се осъществява пет-шест пъти дневно. Тази диета допуска консумацията на бял и ръжен хляб, както и на пълнозърнести изделия. Разрешени са всички видове супа, а също така всички видове месо, освен месото с голямо количество мазнини.

Диета за укрепване на имунитета

Може да се яде също така риба - различни разновидности, както и морски дарове, всички млечни продукти. Яйцата също са допустими, както и различни видове мазнини – зехтин и други растителни масла, а също така и майонеза.

Препоръчва се консумацията на зеленчуци и плодове предимно в суров вид, но може и да са термично обработени. Може да се ползват различни видове подправки, но в ограничено количество.

Забранена е консумацията на говежда и овча мазнина, твърд маргарин, пикантни сосове, торти и пасти с голямо количество крем.

Примерното меню на диетата за укрепване на имунитета изглежда по следния начин: закуската се състои от омлет от две яйца и кашкавал, зелен чай, една ябълка, една чаена чаша овесени ядки, накиснати в гореща вода.

Втората закуска представлява сандвич с кашкавал и чаша доматен сок. Обядът е месна супа със зеленчуци и сметана, пиле с ориз и плодове.

Следобедната закуска се състои от няколко бисквитки и плодов сок или шипков чай. Вечерята е печено месо или риба, салата с морски дарове, плодов сок или кисело мляко с плодове.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати