Диета при лениви черва

Диета при лениви черва

Нормалният брой на дефекация е различен за всеки човек, при някои е нормално някъде между три изхождания на ден и три на седмица, според Американската академия на семейните лекари. Честотата може да се промени с течение на времето за вас, както и с напредване на възрастта, но всъщност можете да получите мързеливи червата или да имате твърде малко движения на червата по всяко време. Често този проблем е лечим с прости промени в диетата.

Лениви черва можете да получите по много причини, като например дефицит на хормони на щитовидната жлеза, бременност и злоупотреба със слабителни. Стресът и пътуването, също могат да забавят вашата храносмилателна система. Обаче съществуват и някои сериозни състояния, които имитират лениви черва, като туморни препятствия например. За това, преди да предприемете каквито и да било мерки, се консултирайте с вашият лекар за да сте сигурни, че диагнозата ви е лениви черва.

Основна компонента на диетата при лениви черва са фибрите. За това включете в нея кореноплодните и зеленолистните зеленчуци, ябълков сок, сушени сини сливи и други пресни плодове, които консумирайте с обелката, защото в нея има голямо количество фибри. Яжте трици, зърнени култури и непреработени овес и ориз, тъй като при обработката им се премахват полезните фибри. Заедно с тези храни пийте много вода, разхождайте се и правете упражнения подходящи за перисталтиката ежедневно.

Американските лекари препоръчват пиенето на една чаша сок от сини сливи всяка сутрин. Постарайте се вашата диета да съдържа груб фураж, включително трици и зелените листни зеленчуци, като към тях добавете две порции задушени плодове дневно. Придържайте се към този режим на хранене миниум три дни и след това на четвъртият ден пийте само вода, течности и чайове с разхлабващо действие.

Пазете се от използването на лаксативи, за да се справите с мързеливите си черва, защото те са доста ефективни, но има огромна вероятност червата ви да станат зависими към тях. Случайните клизми са доста по-безопасни от тях и то особено, ако диетата не се окаже толкова ефективна.

Рейтинг

5 0
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Юлия
Юлия
31.05.2012 01:49
Не знам колко е полезно кивито като плод, но бях прочела препоръка да се ядат на гладно сутрин. Наистина сутрин на гладно 3-4 кивита действат много добре.
1
0