Диета при миома

Диета при миома

Миомите са общо казано доброкачествени, хормонално зависим гинекологични състояния. Предполага се, че естрогена може да увеличи риска от миома. Така всеки фактор, който намалява ендогенните нива на естроген, и увеличава нивата на прогестерона може да намали риска на маточните миоми. Например, бременността и използването оралените контрацептиви, са благотворни за да намалите риска от миома.

Оказва се, че диета е пряко свързана с нивата на естроген. Намерена е и умерена връзка между риска от миома на матката и консумацията на говеждо месо, червено месо и шунка, като се има предвид, че високият прием на зелени зеленчуци, изглежда има защитен ефект срещу това болестно състояние.

Миомата винаги се свива по време на менопаузата, но в най-общия случай, когато пациентка идва с фиброма е да се отстрани матката. Даденото обяснение е, че миомата е твърде трудно да се премахне без необратимо увреждане на матката. Но в повечето случаи това вече не е вярно.

Какво да промените в диетата си ако имате миома? Използвайте естествен прогестерон, като ядете храни на растителна основа, богати на фибри (най-малко 20-30 грама фибри на ден), добавете в диетата си билки, които предизвикват детоксикация, като бял трън, берберис, корени от репей, лапад и глухарче, смирна, лют червен пипер, бял равнец, витекс и дамска мантия. Използвайте рициново масло от 2 до 4 пъти седмично.

Намалете приема на алкохол

Изследователи в университет в Япония са установили, че жените, които пият много алкохол са били 2.7 пъти по-вероятно да имат миома, в сравнение с жените, които пият веднъж месечно, дори и след като всички други рискови фактори се вземат предвид.

Яжте повече млечни продукти

Яденето на богати на калций храни, като млечните продукти може да ограничи растежа и развитието на маточните миоми, според проучване, проведено в Бостънския университет. Жените, които ядат най-малко четири порции млечни продукти са с 30% по-малко вероятно да развият миома, в сравнение с жените, които консумират една порция или по-малко на ден. Калцият може да попречи на миомните клетки да се умножават.

По-малко месо, повече риба

Жените, които ядат по-често червено месо и шунка са по-склонни да имат фиброми, в сравнение с жените, които ядат тези храни по-рядко. Редовното консумиране на риба се асоциира с намаляване на честотата на образуването на миоми.

Други хранителни съображения

Японските изследователи отбелязват, че жените, които ядат най-много соеви продукти, са по-малко застрашени от маточни миоми. Това предполага, че яденето на соеви продукти може да ви осигури защита срещу фиброми. Те отбелязват, потенциалнният защитния ефект на соята и другите храни, които съдържат растителни форми на естроген. Яжте повече плодове и зелени зеленчуци, италианско проучване установи, че диета, богата на тези храни е подходяща за намаляване на риска от миома.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати