Да запазим килограмите след диета

Да запазим килограмите след диета

Ако диетата ви е проработила успешно и сте загубили желаното тегло, идва въпросът как да се задържи ефекта от нея.

Според Трейси Ман, автор на проучване от 2007 г., публикувано в американско списание по психология, между една и две трети от хората, които са спазвали диетичен план, възвръщат килограмите си от преди това, а дори и качват нови. Изводът е, че след като постигнете желаното тегло, специалното отношение и грижата за фигурата ви не трябва да приключват.

Налага се да преминете в следваща фаза на здравословен начин на живот, наричана „поддържащата фаза”. Спрете вниманието си върху посочените лесни за изпълнение стъпки, от които ще научите как хранейки се да добавяте само достатъчните за организма ви дневно калории, без да наддавате килограми.

1. Изчакайте най-малко две седмици, след като постигнете теглото, което сте искали, преди да регулирате нивото на калориите си. Използвайте този период, за да установите как се чувства тялото ви, особено ако сте се подложили на дълго продължила диета.

Възможно е все още да губите тегло и заради привикването ви към нов физически курс на по-интензивно натоварване. Водете си дневник на теглото и се премервайте всеки ден. Продължете да проследявате и колко калории приблизително успявате да поемете, така че да знаете дали увеличавате или не техния прием. Проучване също от 2007 г., проведено от Меган Б. от университета „Дрексел” и публикувано в списанието „Оубийсити”, е изучавало дългосрочния успех в поддържането на определено тегло. Тя и нейните колеги установили, че участниците, които са спрели да се притеглят, след като са приключили диетата си, често увеличават теглото си.

Да запазим килограмите след диета

2. Добавете 100 калории в дневното си меню на третата седмица след приключване на диетичния план. Съсредоточете се върху избора на здравословни храни като една ябълка и похапването на повече от любимото сирене, например. Сто калории не отговарят на прием на много храна, така че следете и четете етикетите на различните продукти, за да бъдете сигурни, че не увеличавате драстично приема, особено на мазнини.

Яжте допълнително парче хляб на вечеря или пет бисквитки за десерт на обяд. Продължавайте да се притегляте. Принципът е прост: ако сте приели повече калории и енергия чрез тях, която не може да оползотворите във физически движения, се натрупват излишни килограми.

3. Пристъпете в четвъртата седмица, като направите преглед на дневната графика на килограмите си през изминалия период. Ако сте продължавали да губите малко по-малко тегло, можете да сте сигурни, че сте близо до намирането на точката на баланс. Ако сте поддържали едно и също тегло по време на трите седмици, тогава не добавяйте повече калории за сега.

Ако сте загубили известно тегло обаче, може да си позволите още 100 калории в дневното меню, като продължавате да бъдете физически активни, както през целия период. Яжте лека закуска от мюсли, няколко шоколадови бисквитки или допълнително един лек сандвич за следобедна закуска.

4. Продължавайте да следите своето тегло месец, след като сте приключили диетата. За да се избегне проблема с възвръщането на загубените килограми в този период, постарайте се да наблюдавате стриктно приема на храна. След всяка диета трябва да се научите да спазвате нов начин на хранене и да имате различно отношение към поддържането на желаната фигура. Изисква се промяна в начина на мислене и поддържането на добра физическа активност.

Да запазим килограмите след диета

Ако я има, може постепенно да увеличавате поетите калории и да наблюдавате как това се възприема от организма ви. Д-р Дейвид А. Кеслер- автор на книгата "Краят на преяждането", завършва заключението си с думите, че: „...Трябва да поемете контрола над своите емоции и мисли за правилното разбиране на нуждата от приемането на храна, за да поддържате здравословно тегло винаги”.

5. Настройте вашия калориен прием в следващите седмици и месеци след успешната диета, въз основа на проследяването на килограмите и нивото си на физическа активност. Ако започнете да се упражнявате повече, може да увеличавате леко поетите калории.

Ако тежите около 70 кг. и се разходите в продължение на 30 минути, ще изгорите около 90 калории, примерно. Добавете между 50 до 90 калории дневно и следете теглото си за признаци на стабилност. Намалете ги отново, ако спрете да се упражнявате или сте променили драстично дневната си физическа активност.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Dessy
Dessy
14.01.2013 12:49
Добра статия:) Иска се постоянство и силно желание за да се задържат свалените килограми. Но резултатът си струва усилията !
0
0