gotvach.bg»Статии»Диети»Пълнеем ли от хранителните добавки?

Пълнеем ли от хранителните добавки?

Пълнеем ли от хранителните добавки?
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Хранителните добавки се използват с различни цели. Повечето от тях нямат страничен ефект, който да е свързан с натрупването на килограми, поради естеството на нуждата от техния прием. Обикновено те се предписват на хора, които не поемат достатъчно хранителни вещества и дори интензивното им взимане не може да доведе до рязка промяна на теглото.

Добавки със съдържание на желязо, например, които се употребяват от анемично болни, причиняват често пъти гадене, чувство на стомашен дискомфорт, стомашно разстройство или запек, но не стимулират напълняването.

За разлика от тях съществуват редица богато компилирани хранителни добавки, които съдържат специално подбрани компоненти, които да стимулират трупането на мускулна и обща маса.

Тяхната целева група хора са онези, които се занимават с бодибилдинг, културизъм или са трениращи усилено спортисти. Някои сложно съставни добавки се грижат за поддържането и контролирането на теглото на онкоболни, на хора със синдрома на раздразненото черво, с кистозна фиброза, страдащи от анорексия, синдрома на Крон или СПИН. Тяхното действие е насочено към бързото и пълноценно снабдяване на организма на болния със широк спектър от хранителни вещества.

Ето някои елементи от хранителни добавки или комплекси-хранителни добавки, които се свързват с повишаването на теглото:

1. Протеинови шейкове. Обикновено протеиновите шейкове се използват за повишаване на мускулната маса. Съставляват се предимно от суроватъчен протеин или млечни протеини, както и/или такива, извлечени от яйце. Тези продукти са с високо съдържание на въглехидрати- под формата основно на малтодекстрин (високо гликемичен, сложен въглехидрат) и фруктоза (просто захар с произход от плодове).

Те са изключително полезни за наддаване, тъй като снабдяват организма с нужното количество от качествени калории, необходими за правилното и целесъобразно натрупване на мускулна маса.

2. Ленено масло. Лененото масло съдържа полиненаситени мазнини. То е един най-добрите източници на Омега 3 есенциални мастни киселини. "Есенциална" в случая означава, че тялото не може да произвежда само тази мазнина и следователно тя трябва да бъде получена чрез правилното хранене или чрез добавки.

Другият вид незаменими мастни киселини са Омега-6. Омега 3 помагат за подобряване работата на имунната система, производството на телесна енергия и и за изграждането на хормоните. 1 супена лъжица ленено масло доставя 120 калории, които влияят на повишаването на теглото.

3. Мултивитаминни и минерални комплекси. Те са от съществено значение, за да сме сигурни, че тялото ни работи при максимална ефективност. Защо? Защото най-просто казано, без витамините и минералите ще бъде невъзможно да се преобразува храната, която консумираме в хормони, тъкани и енергия. Витамините усилват свързаните с протеина процеси, което предизвиква химични реакции, като например: изграждането и оформянето на мускулите, изгарянето на мазнините и производството на енергия.

Пълнеем ли от хранителните добавки?

Чрез минералите мозъкът получава правилно информационни сигнали от тялото. Те се грижат за баланса на течностите, мускулните контракции и производството на енергия, както и за изграждането на мускулите и костите. При здрави хора, които приемат продължително такива обогатени комплекси може да настъпи известно повишаване на теглото.

4. Креатинът. Креатинът е метаболит, произвеждан в организма, състоящ се от три аминокиселини: Л-метионин, Л-аргинин и Л-глицин. След като достигне до мускулите, той се превръща в фосфокреатин (креатин фосфат), който се грижи за осигуряването на вътреклетъчния пренос на енергия в клетките.

Креатинът се свързва с производството на аденозин трифосфат, което дава възможност за увеличаването на мускулната сила и маса.

Също така креатинът увеличава телесното тегло, като способства задържането на течности в мускулните клетки. Ако взимате тази добавка, още на втората седмица ще забележите промяна и повишаване на мускулната и общата маса.

5. Глутаминът. Л-глутаминът е аминокиселина, най-често срещаната в мускулните клетки. Тя се освобождава от мускулите по време на телесен стрес (като например: силно изтощителните тренировки или подлагането на диета).

Тази аминокиселина не само е доказано, че е важен антикатаболен агент (предпазва мускулите от катаболното действие на хормона кортизол), тя също така повишава качествената защита на имунната система; ускорява възстановяването на тъканите и подпомага увеличаването обема на мускулите, което повишава и общото тегло.

6. Таблетки с аминокиселини от черен дроб. Тези таблетки са извлечени от говежди или телешки черен дроб, а културистите ги използват от десетилетия. Най-важното нещо за тях, за да се гарантира качеството им, е да бъдат произведени с най-висока прецизност и да бъдат пречистени от мазнините, холестерола и другите примеси, които се съдържат в черния дроб. Приемът на тази добавка увеличава мускулната маса, както и общото тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати