gotvach.bg»Статии»Диети»Отслабва ли се със зърнени храни

Отслабва ли се със зърнени храни

Зърнени храни

Разбира се, че се отслабва със зърнени храни, стига да направите правилния избор. Пълнозърнестите храни са важна част от здравословната диета. Те имат много по-висока хранителна стойност, отколкото техните колеги - рафинираните зърнени храни. Храните от зърна са със значително по-високо съдържание на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти.

За съжаление, повечето хора не ядат достатъчно от тази питателна група храни. Добрата новина е, че при добро желание много лесно може да включите пълнозърнестите храни в диетата си. Тук са изброени няколко начина за това как без излишно напрежение да добавите повече пълнозърнести храни в диетата си.

Житните растения

Има много зърнени култури на пазара и всички те са добри източници на диетични фибри. Целите овесени зърна са чудесен избор, защото те имат доказана способност да понижават нивото на лошия холестерол, за сметка на повишаване на добрия холестерол.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестия хляб

Има много разновидности на хляб на пазара. Някои от тях са направени от множество източници на пълнозърнести храни като пшеница, лимец, ечемик и овес. Обръщайте внимание на етикетите на храните, които потвърждават, че продуктът е произведен с 100 процента зърно. Някои марки хляб, които се рекламират с "пълнозърнест" на етикета всъщност се оказва, че те са смес от пълнозърнести храни и рафинирано бяло брашно.

Пълнозърнест кафяв ориз

Използвайте пълнозърнест кафяв ориз вместо рафиниран бял ориз във вашите рецепти. Не само ще добавите важни фибри към диетата си, но вие също така ще си помогнете за стабилизирането на нивата на кръвна захар. Рафинираните зърнени храни променят много бързо захарта в кръвта, която може да доведе до резки промени в нивата на кръвната захар. Последващия спад на кръвната захар често водят до глад.

Киноа

Царевица или цяла пшеница

Използвайте царевични питки или питки от цяла пшеница, вместо обикновените питки от брашно следващия път, когато хапвате мексиканската си храна. Използването на цели зърна или царевица прави ястието много по-здравословно.

Високото съдържание на фибри в пълнозърнестите храни може да доведе до чувство на ситост или пълнота за дълъг период от време, това естествено ни кара да ядем по-малко.

Пълнозърнестите храни съдържат повече полезни фибри от рафинираните зърнени продукти. Те играят важна роля в диетата чрез абсорбирането на вода в храносмилателната система, което ви засища и намалява тенденцията да преяждате, освен това фибрите ви предпазват от запек, а той е голям враг при спазването на диета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати