Диета при пиелонефрит

DesislavaDesislava
Новак
217445
Пиелонефрит
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Пиелонефрит е бъбречна инфекция, която се проявява, когато вредните бактерии плуват от пикочния ни мехур към бъбреците. Симптомите включват болка, често уриниране, повишена температура, гадене, повръщане и кръв в урината.

Заради честите инфекции може да доведе до бъбречно заболяване, Вашият лекар може да препоръча хоспитализация, за да се гарантира, че инфекцията се лекува правилно. Предпочитаната диета, докато се възстановявате от пиелонефрит е течната диета, тъй като помага за намаляване на гаденето и спомага за адекватния прием на течности.

Вашата диета, докато имате пиелонефрит може да зависи от каузата на инфекцията. Например, запушването на пикочните пътища може да доведе до пиелонефрит. В този случай, операция за отстраняване на запушването може да се изисква от вашият лекар и може да ви бъде препоръчано да не ядете нищо през устата до операция, за да се избегне риск от задавяне. Това е така, защото хирургичната анестезия отпуска гърлото и ако храната е все още налице, тя може да се върне и да ви накара да се задушите.

Ако инфекцията е в пикочния мехур, или е причинена от камъни в бъбреците, пиенето на повече течности, може да изплакне вредните бактерии от пикочните пътища. Ако повръщате или ви се гади, вашият лекар вероятно ще препоръча течна диета, която осигурява необходимите течности и калории и намалява гаденето.

Диетата с течности е краткосрочна диета и може да се прилага, за да се възстановите, тъй тя като помага да се намали гаденето и насърчава приема на течности. Основното правило при течната диета е, че течностите трябва да са редки и бистри, както и да се съхраняват при стайна температура. Тези течности не оставят остатъци в храносмилателния ви тракт и се усвояват лесно. Вие обикновено ще останете на тази диета за три-четири дни, докато вашите симптоми отшумят.

Течната диета включва обикновена вода, плодови сокове, без парченца, спортни напитки и сода като и джинджифилова бира. Супа, бульон, желатин също може да се консумират. Можете също така да пиете чай или кафе по време на тази диета, но трябва да избягвате добавяне на мляко или сметана.

Чай

В допълнение, вашият лекар може да препоръча интравенозно приемане на течности, за да се предотврати обезводняване и за се осигурят допълнителни калории и насърчаване на плавно движение на тялото ви.

Примерна диета

Избягвайте твърдите храни, когато сте на течна диета, за да се сведе до минимум гаденето. Примерния план за хранене включва целулозен плодов сок, бульон, желатин и кафе или чай за закуска, обяд и вечеря. Докато тази диета може да изглежда рестриктивна, вашият лекар вероятно ще ви я препоръча за няколко дни, докато инфекциозните симптоми се подобрят и ще можете да продължите да яде повече твърди храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати