Здравословно седмично меню при диабетици
gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Здравословно седмично меню при диабетици

Здравословно седмично меню при диабетици

Хранене при диабетици
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Живеем във време на глобално затлъстяване. Статистиките сочат, че между 9 и 30% процента от населението страда от наднормено тегло, което увеличава риска от захарен диабет от 2-ри тип.

От съществено значение е балансирането на теглото, защото излишни килограми предразполагат към повишаване на чувствителността на тялото към инсулин.

Диабетът е много зависим от хранителния режим. При лека форма се определя диета, която има терапевтична цел. Стриктното спазване на нормите при хранене е особено важно при средна форма и необходима мярка при тежка форма на диабет.

Нормално е на ден да се приемат около 55-60% въглехидрати, 30% мазнини и 11-16% белтъчини.

Задължителен е приемът на достатъчно количество вода, за да се осигури добро протичане на обменните процеси в тялото.

Картофи с чушки

Въглехидратите в растенията са основен източник на енергия и няма пряка зависимост между калоричността и нивото на захар в кръвта. Мазнините също са източник на енергия, а белтъчините са основен градивен материал на организма, мускулите, кожата, кръвните клетки и мозъка. За сметка на това белтъчините са беден източник на енергия.

През 70-те години се открива, че има връзка между консумацията на храна с високо съдържание на мазнини и сърдечните заболявания, а рискът при диабетно болните е голям. Днес на болните от захарна болест се препоръчва да консумират продукти, съдържащи сложни въглехидрати, влакнини, бедни на захар и мазнини.

Режимът на хранене при диабет е не само част от лечението, но и средство за терапия.

Сега ще ви запознаем с някои от основните правила в храненето:

- Необходимо е да се храните поне 3 пъти на ден.

- Ограничете до минимум напитки и продуктите със съдържание на захар.

- Предпочитайте храни, богати на влакнини. Това са пълнозърнест хляб, фасул, грах и леща. Тази храна повишава незначително захарта в кръвта и забавя процесите на усвояване на глюкозата.

- Консумирайте повече плодове и зеленчуци, като избягвате сладките – грозде и манго.

- Сушени плодове също са позволени, но в малки количества.

Скумрия със зеленчуци

- Трябва да следите количеството на приети мазнини. Едва 10% от калориите, приети през деня трябва да са извлечени от мастни вещества.

- Ограничете до минимум употребата на сол, тя повишава кръвното налягане.

- Алкохол е позволен, но само в умерени количества. Той понижава нивото на захар в кръвта под допустимия минимум – 3, 3 ммо/л. Ликьорът е напълно забранен, сладките и полусладки вина също. Допустимо е да се приема до 250 мл. полусухи и сухи вина, както и 50 мл. концентриран алкохол.

- Продуктите, които основно съдържат въглехидрати като шоколад, бисквити, хляб, картофи, сладка и др., повишават нивото на кръвната захар. Трябва да ги консумирате в много умерени количества, защото не са хранителни. Доставят повече от нужната енергия на организма, а излишното количество се превръща в мазнини.

Специалистите препоръчват да се приемат храни с нисък гликемичен индекс, защото се разграждат по-бавно, което поддържа нормалното ниво на захарта.

Избирайте храни със сложни въглехидрати, защото са богати на витамини, минерални соли и белтъчини. Такива са картофите, макаронените изделия, хляб, ориз, много зеленчуци и бобови култури.

Изключват се мазнините от животински произход. Позволени са тези от растителен – олио от рапица и зехтин.

Препоръчителна е консумацията на мазна риба два пъти седмично – сьомга или скумрия, тъй като са богати на омега-3 мастни киселини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Юлияна М.
Юлияна М.
01.05.2014 18:12
"По 4-5 пъти на ден плющите, биете си инсулин и сте доволни. После , защо сме дебели, защо сме болни..." Как може да правите такива коментари...обидно е. Може би ако детето ви се разболее от диабет и го гледате как четири пъти на ден се боде с игли и как всичко вкусно е забранено...тогава друга песен ще запеете, а колкото до статията едва ли тя ще определи какво да дам на детето си да яде и какво не. Има доста литература за диабета и здравословното хранене.
0
2
Васко А.
Васко А.
02.01.2014 23:17
Ако се храните по тези препоръки, ако имате късмет ще си останете вечния диабетик. Ако не, ще си умрете от диабетните усложнения в скоро време.
Престанете с това ядене бре хора. Само се тъпчете и мрънкате. "Аз, без хляб немога...", "Без сладко не мога...".
По 4-5 пъти на ден плющите, биете си инсулин и сте доволни. После , защо сме дебели, защо сме болни...
Това здравословно меню за диабетици е препоръчвано от съвремената ни медицина, която няма нужда от умрели или здрави хора. А само от болни зависими консуматори. Колкото по-дълго болни толкова по-добре. За да си купуват доживот хапчета и инсулини. Да се тъпчат с рафинирана, бедна на хранителни вещества, пълна с токсични и канцерогени вещества храна. Която те разболява, праща те при лекаря да те позакрепи и те хвърля обратно да се тровиш и тъпчеш.
По надолу има една статия, която е доста по-полезна:Диета при инсулинова резистентност.
Лили, картофите както и да ги сготвиш вдигат кръвната захар доста. Рибата си е ок. Яж колкото си искаш. Пеката, морска и мазна е за предпочитане. А стойности от 7.7 не са страшни.
5
7
Лилия Велчева
Лилия Велчева
06.06.2013 15:00
Защо след като е посочено, че продуктите които съдържат основно въглехидрати като бисквити, хляб, шоколад, КАРТОФИ , сладка и други, повишават нивото на кръвната захар САМО СЛЕД НЯКОЛКО ИЗРЕЧЕНИЯ/ в петото по ред/ се препоръчват храни със сложни въглехидрати и КАРТОФИТЕ ОТНОВО СА ЦИТИРАНИ заедно с макаронени изделия, хляб , ориз, много зеленчуци и бобови изделия.
Нещо подобно се случва и с РИБАТА, КОЯТО НА ЕДНО МЯСТО НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ПРИ ПОВИШЕНИ НИВА НА КРЪВНАТА ЗАХАР, А ТУК СЕ ПРЕДЛАГА ДВА ПЪТИ СЕДМИЧНО.
КОГАТО ЧОВЕК РАЗБЕРЕ , ЧЕ ИМА 7,7 стойност на кръвната захар и това му дойде като "гръм от ясно небе", започва да чете..., да се чуди и да се ядосва!!!!
Моля отговорете ми: Да комсумирам ли картофи или не?!?
Ще ви бъда благодарна!
18
2