gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Диета при хормонална терапия

Диета при хормонална терапия

Диета при хормонална терапия

Хормоните са химикалите в тялото ви, които поддържат различните функции между мозъка и органите. Например, хормоните участват в регулиране на настроението, предизвикването на сън и сигнализацията за глад. С напредване на възрастта, настъпват промени в производството на хормони и това често се усложнява от различни здравни условия, използването на лекарства и навиците за хранене.

Естрогенът е в изобилие при жените, но също така и при мъжете, само че в много по-малки количества. За жените това е основният хормон, отговорен за поддържането и развитието на половите характеристики и възпроизвеждането. Естрогенът играе важна роля в регулиране на настроението и влияе на друг хормон, наречен серотонин, който също е от съществено значение в балансирането на настроението ви в допълнение на обмяната на веществата, съня и телесната температура.

Няколко храни са естествени буфери на естроген или инхибитори които могат да помогнат за намаляване на симптомите, свързани с хормонален дисбаланс. Преди да консумирате храни, които са естроген-индуциращи, говорете с лекаря си, за да се предотврати прекомерното производство на хормони. Естроген повишаващите храни включват соя, млечни продукти и нарове. Естроген инхибиторите пък включват бял ориз, зелен фасул и цитрусови плодове.

Както при мъжете, така и при жените на възраст, формирането на нова костна тъкан се забавя, което води до загуба на костна маса. Жените изпитват това по-бързо, защото настъпва естрогенен спад по време на менопауза. Въпреки че хормоно-заместителната терапия може да минимизира този процес, здравословните навици на хранене могат най-добре да ви предпазят от тази дегенерация под формата на остеопороза.

Мюсли с плодове

Калций и витамин D са от съществено значение за здравето на костите. Дневният прием на калций който се препоръчва за мъже и жени на възраст 19 до 50 години е 1000 мг, но за жените над 50-годишна възраст тази сума се увеличава до 1200 мг.

Витамин D е необходим за правилното усвояване на калция и препоръчителния прием за всички възрастни е 400 до 600 единици. Храните, съдържащи калций включват млечни продукти, зеленолистни зеленчуци и риба. Млечните продукти обикновено съдържат допълнително витамин D. Говорете с вашия лекар по отношение на калциевите добавки като допълнение към яденето на здравословни храни.

Здравословна и балансирана диета

Печена скумрия със зеленчуци

Една балансирана диета включва ядене на основните групи храни, плодове/зеленчуци, месо/млечни продукти и пълнозърнестите храни, така че да можете да получите много от дневната доза протеини, здравословни мазнини и витамини. Протеинът е важен за хормоналния баланс, защото поддържа мускулното и клетъчното здраве, за да се улесни нормалното производство на хормони.

Мазнините под формата на липопротеини с висока плътност може да помогнат за намаляване на горещите вълни и съпътстващите ги симптоми. Витамин А, С и Е са от съществено значение, те са антиоксиданти, които предпазват сърцето и жизненоважни органи, предпазват от увреждане имунната система и тялото от погълнатите токсични химикали.

Консумирайте 5 до 8 порции дневно цветни зеленчуци като пресни зелени зеленчуци или плодове, като ябълки и череши, за да получите тези витамини в изобилие. Изберете меса с ниско съдържание на мазнини като риба и пиле. Помислете за яденето на соеви зърна като закуска или използвайте тофу парчета в салати и ястия вместо червено месо, тъй като те също са добри източници на протеин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати