Диета с маслини

Диета с маслини

Една популярна диета за загуба на тегло е тази с маслини или известна още като Средиземноморска диета. Тя е широко използвана днес. Средиземноморско меню на тази диета се състои от големи порции плодове, боб и други бобови растения, листни зеленчуци, зърнени храни, с умерени порции от домашни птици, риба и яйца, маслинови продукти.

Сладки са разрешени, но с мярка. При нея е препоръчително червените меса да бъдат ограничени до може би веднъж месечно. Виното е разрешено, но само в умерени количества. Дневната физическа активност определено е препоръчително.

Средиземноморска диета показва препоръчаните видове храни и колко често трябва да се консумират.

Ново изследване от университета по медицина в Пенсилвания предоставя доказателство, че средиземноморския стил на хранене, включващ храни с мононенаситени мазнини, като зехтин, авокадо, ядки и маслини, подобряват здравето на сърцето. Това става дори ако диетата не е съчетана със загуба на тегло.

Маслини

В своя доклад, изготвен за научни сесии на Американската асоциация за сърдечни заболявания, изследователите заявиха, че смяната на някои храни може да подобри здравето на сърцето при хора, които са изложени на риск от сърдечно-съдово заболяване.

Екипът на изследователите от медицинския университет са анализирали данните от три различни - богата на въглехидрати диета, богата на протеини диета и диета богата на ненаситени мазнини, както и нежеланите реакции от страна на сърдечно-съдовата система при тях.

Средиземноморска диета

Всеки участник следва всяка от трите диети в продължение на 6 седмици, докато учените събират информация за способността на тялото да регулира кръвната захар и поддържане на здравословни нива на инсулин по време на тях. Според проучващите, ако тялото не успява да използва инсулина ефективно, това може да доведе до развитие на диабет тип 2, който е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Резултатите от анализа им открили, че диета, с по-високо съдържание на ненаситени мазнини, като тези в зехтин, ядки и авокадо подобряват и регулират нивото на инсулин, в сравнение с другите две.

Оказва се, че добавянето на зехтин към диетата си, както и всякакъв асортимент от продукти от маслини, води до премахването на някои от преработените въглехидрати и довежда до по-добро здраве на сърцето. Въвеждането на мазнини в една здравословна диета е друг инструмент за намаляване на риска от бъдеща болест на сърцето.

Рейтинг

5 0
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати