gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Хранене при възпален панкреас

Хранене при възпален панкреас

Възпален панкреас

Панкреасът представлява жлеза разположена зад стомаха, в близост до дванадесетопръстника (началната част на тънките черва).

Възпалението на панкреаса се нарича панкреатит. То е сравнително рядко заболяване и най-общо представлява възпаление, при което неговите ензими се активират, като по този начин го увреждат. Това може да доведе до кръвоизливи, образуване на кисти или кухини, загиване или самосмилане на жлезата и т.н.

Ензимите и токсините навлизат в кръвта. По този начин сериозно увреждат и други органи, като сърце, бели дробове, бъбреци.

Панкреасът се състои от тяло, глава и опашка. Във функционално отношение се разделя на екзокринна и ендокринна част. Екзокринният панкреас отделя ензими, които вземат участие в процеса на храносмилане и разграждат белтъци, мазнини и др., докато ендокринният панкреас отделя хормоните инсулин и глюкагон. Те имат важно значение за поддържане нивото на кръвната захар. Главата на панкреаса се разполага в горната дясна, а опашката съответно в горната, лява част на корема.

Млечни продукти

За съставяне на ефективен план на лечение на панкреатита е необходим пълен и точен анализ на общото състояние на организма. Също така трябва да се отдели специално внимание на състоянието на цялата храносмилателна система, както и на други системи и органи. Лечението на панкреатита е главно в изготвяне на правилната диета.

При панкреатит е наложително намаляване на мазнините с до 50-60 гр. за денонощие. Разрешават се мляко и млечни продукти с ниска масленост, както и обезсолени сирена.

За предпочитане е да се употребяват крехки, млади меса, прясна речна риба, бисквити, ориз, бъл хляб, сухари, зърнени храни, подсладители, зеленчуци - почти всички, плодове - пресни и добре узрели. От подправките най-благоприятни за употреба са магданоз и копър. Напитки- нектари и минерална вода.

От голямо значение е начинът на тяхното приготвяне: за предпочитане е варене на пара, накисването на зърнените храни преди варене, съкращаването на времето за топлинна обработка, както и спазването на други правила, и изисквания.

Ленено семе

Месото трябва да се дава пасирано, а от зеленчуците да се приготвят крем супи. Храненето е задължително пет пъти дневно. От предишните изобилие и разнообразие на масата трябва да се премине към качествено здравословно меню.

Природолечението разполага с много ефективни средства за борба с възпаления панкреас. Задължително се започва с детоксикация на организма. По този начин се оказва огромна помощ на храносмилателната система, черния дроб, бъбреците, а оттам и на панкреаса.

Уместна е фитотерапия, като с успех се ползват отварите от ленено семе, корени от глухарче, бобови шушулки, боровинки /целият храст/, подбел, листа от бяла черница, мечо грозде, царевична коса. Велателно е включшането им към диетата под формата на чайове и запарки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 2
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати