gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Хранене при висок холестерол

Хранене при висок холестерол

Диета

Всички знаем колко опасен е холестеролът. Но само на теория. В действителност не се замисляме над здравословния начин на живот, оправдавайки се със забързаното ежедневие, стресът и проблемите.

Високият холестерол е провокира възникването на много болести сред които диабет, рак и атеросклероза. И тъй като диетите са основна профилактика на лечението при подобни проблеми, настоящата статия ще ви бъде от голяма полза.

Неправилното хранене е причина номер едно за високите нива на холестерола.

Ако често прекалявате с животинските мазнини - масло, сметана и високомаслени продукти и други, то спомагате за увеличаването на нивата на лошия холестерол в кръвта и задържането му в кръвоносните съдове.

Друг съществен фактор е прекомерната употреба на бонбони, шоколад и тестени изделия, които са с високо енергийно съдържание. Тази тенденция в харненето е причина за увеличаване на телесното тегло.

Отслабване

За да понижите холестерола си е необходимо да намалите общата калорийност на храната, за да нормализирате телесното си тегло. Храните, които съдържат протеини - мляко, риба, млечни продукти и не тлъсто месо, могат да се приемат в обикновени количества.

Задължително трябва да редуцирате животинските тлъстини, солените храни, сладките и захарта. Ще ви се отрази добре, ако консумирате риба 1-2 пъти в седмицата. Киселото мляко също спомага за нормализиране на холестерола в кръвта.

Всички диети, които имат за цел да се преборят с високия холестерол, съдържат плодове и зеленчуци, както и техните сокове. Баластните вещества в тези продукти са с почти нулево калорийно съдържание, но имат голямо значение за правилното функциониране на храносмилателната система и обмяната на веществата.

В ябълките, мушмулите, дюлите, прасковите, морковите и грейпфрутът се съдържа пектин - баластно вещество, което е като натурално лекарство. Можете да си го закупите и от аптеките, но все пак природата ви го дава наготово. Пектинът пречи на обратното всмукване на холестерола и регулира съдържанието му в кръвта.

Освен с баластните си вещества, плодовете, зеленчуците и соковете им са с богато съдържание на витамини и минерали. Те ще са ви от полза в борбата с холестерола. Освен диетата, не забравяйте редовните разходки и честите физически упражнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
иванчо
иванчо
28.01.2015 09:11
празнодумие
2
1