gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Диета при лактозна непоносимост

Диета при лактозна непоносимост

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Лактозна непоносимост
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Лактозната непоносимост се проявява в това, че организмът не може нормално да усвоява лактозата. Лактозата е вид натурална захар, която се съдържа в мляко и млечни продукти.

Когато лактозата стига до дебелото черво, без преди това да е обработена достатъчно от другите храносмилателни органи, тя предизвиква неприятни усещания.

Такива усещания са например газовете, болките в стомаха и подуването, както и гаденето. Тези симптоми се усещат от половин час до два часа след хранене.

Някои хора, които страдат от лактозна непоносимост, не могат изобщо да усвояват някои млечни продукти. Други, за разлика от тях, могат да пият мляко и млечни продукти, без това да се отразява на организма им.

Броколи

Лактозната непоносимост се среща по-често при възрастни хора, отколкото при деца. Човек с лактозна непоносимост трябва да спазва определени ограничения.

Трябва да се избегнат неприятните усещания и в същото време да се осигури достатъчно калций за организма за здрави кости. Лактозната непоносимост се наблюдава при хора, чиито тънки черва не произвеждат необходимото количество фермент, който се нарича лактаза. Обикновено лактозната непоносимост се предава по наследство.

Ако след като изпиете чаша мляко, усетите гадене или подуване на стомаха, има малка вероятност да страдате от лактозна непоносимост. Но ако това се случва всеки път, когато пиете мляко, ядете сладолед или млечни продукти, има голяма вероятност да имате непоносимост към лактозата.

Сьомга

При лактозна непоносимост се препоръчва изключването на млякото и млечните продукти от менюто. Това се прави поне до изчезване на симптомите и се налага посещение на лекар.

Може да консумирате мляко и млечни продукти, които са със занижени нива на лактоза, или да се заменят млечните продукти със соеви, а прясното мляко – със соево мляко.

Много от хората, които страдат от лактозна непоносимост, не могат да понасят само прясното мляко, а киселото не им се отразява зле. За да доставят достатъчно калций на организма си, хората с лактозна непоносимост трябва да се хранят с броколи, зеле, сардини, риба тон и сьомга, соеви продукти, обогатени с калций, както и бадеми.

Не се препоръчва консумацията на кондензирано мляко и сухо мляко, както и сладкарски изделия с млечна плънка, а също така и лекарства, в които има лактоза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати