gotvach.bg»Статии»Диети»Готвене с ниско съдържание на мазнини

Готвене с ниско съдържание на мазнини

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494137112k
Готвене с ниско съдържание на мазнини
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Изкуството на готвене с ниско съдържание на мазнини не е толкова сложно, колкото изглежда. Както при повечето процеси, ако се спазват основните стъпки, резултатът ще е успешен.

Защо готвим нискомазнинно?

Съществуват няколко причини, поради които готвенето на ястия с ниско съдържание на мазнини допринасят на почти всички хора да изградят режим на хранене, който е полезен за тяхното здраве. Като начало храните, които имат високо съдържание на мазнини се свързват със заболявания на сърцето и са предшественик на повишените нива на холестерола. На второ място може да се спомене, че прекомерното поемане на мазнини представляват заплаха за появата на ракови заболявания. Тези твърдения се появяват след извършени медицински изследвания на токсини, които се натрупват в уязвимите зони на човешкото тяло, каквито са и тъканите на гърдите.

При сравнението на нивата на заболели от рак на гърдата в различните страни това се потвърждава. В Китай и Япония случаите на заболели от рак на гърдата са доста по – малко в сравнение с Финландия, Англия и САЩ, тъй като хранителните традиции и навици на населението на Китяй и Япония включват ястия с ниско съдържание на мазнини за разлика от народите на Англия, САЩ и Финландия, където нивата на тази болест са доста по – високи.

Най – важното при храните с ниско съдържание на мазнини е, че те също така имат и ниско съдържание на калории. Един грам мазнини съдържат приблизително 9 калории, а един грам протеини съдържат 4 калории, което ни води до извода, че е важно да изхвърлим част от мазнините от нашето ядене, за да приемаме по – малки количества калории.

Нуждата от мазнини

Трябва да бъде ясно, че мазнините са ни нужни, тъй като те са важен микронутриент за балансирано хранене. Мазнините не са ни нужни само за да абсорбират витамините от нашата храна, както е при витамин А, D, E и К, клетките се нуждаят от мазнини и за други цели като защитна и като елемент при обмяната на веществата в организма. Мазнините ни служат за по – добро задоволяване на чувството за глад, а също и за по – дълго време, тъй като тяхното храносмилане изисква повече време.

Готвене с ниско съдържание на мазнини

Трябва да се обърне внимание и на различните видове мазнини. Наситените мазнини произлизат от животинските продукти като говеждото месо, свинското месо, яйцата, сиренето, маслото, птичето месо и т.н. Този тип мазнини са вредни и е добре да бъдат ограничени при готвенето с ниско съдържание на мазнини. Ненаситените мазнини са тези, които произлизат от растителните продукти като авокадо, ядки, семена, включително риба и зехтина. Растителното и царевично олио са богати повече на наситени, отколкото на ненаситени мазнини и често са приспадани към полиненаситените мазнини.

Подготвяне на кухнята за готвене с ниско съдържание на мазнини

Като начало е важно да се знае, че за предпочитане са ненаситените мазнини. За да приготвим ястие с ниско съдържание на мазнини са ни нужни някои от следните продукти:

- Зехтин

- Зеленчуков бульон

- Пилешки бульон

- Нискомаслено мляко

- Нискомаслена сметана

- Нискомаслени сирена

- Нискомаслено кисело мляко

- Ябълково масло

- Свежи билки и подправки

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Гумата
Гумата
29.10.2010 20:00
Обзорният преглед е добър, но съдържа едно сериозно противоречие. Как мислите, че се готви месото без нагряване и косвено го определяте като вредно, а в същото време препоръчвате пилешки и зеленчуков бульон ? Именно бульоните съдържат вредни вещества като соли и мазнини. Обезмасленото мляко си е направо вредно. Моля посочете ми истинско нискомаслено сирене ?! Освен това, вие обективно описвате необходимостта от приемането на мазнини, но как предлагате да ги готвим. Моля посочете пример: на пара, пържено без мазнина, печено, до степен без черен загар и само до почервеняване. Моля да посочите начин за обработка на месо - свинско, пилешко, телешко.
1
0