Gotvach.bg»Статии»Диети»Подправки за здравословно хранене

Подправки за здравословно хранене

AdminAdmin
Администратор
95442k
Различни подправки

Много от ежедневно срещаните подправки не само придават пикантност на ястието и подобряват вкуса му, но са и изключително полезни за вашето здраве.

Ето и действието на някои от най-популярните подправки в българска кухня.

Кимион

Кимионът подобрява кръвообращението, помага при кашлица, премахва болките в стомаха и червата. Кимионът може да се използва и като чай (1 ч. л. кимион се залива с 250 мл вряла вода и след 10 минути се прецежда). Чаят се пие топъл, на малки глътки. Той отстранява газовете и спазмите в храносмилателния тракт.

Шафран

Препоръчва се шафран при анемия и сърдечно-съдови заболявания. Прочиства кръвта, лекува половото безсилие и притежава антисептично действие.

Кардамон

В традиционната индийска медицина кардамонът се смята за най-добрия стимулатор на храносмилането, който за разлика от пипера, горчицата, лука и чесъна не дразни лигавицата на устата и стомаха. Индийските лекари смятат, че кардамонът помага и при гадене.

Карамфил

Препоръчва се при сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, влошаване на паметта в напреднала възраст, при херния и бронхит. Карамфилът също така възбужда апетита и премахва стомашно-чревните болки.

Мента

Запарката от мента подобрява кръвообращението, отстранява тежестта в стомаха и помага при разстройство. Чаят от мента (2-3 чаши дневно) отстранява киселините.

Горчица

Облекчава симптомите на простудните заболявания и съкращава периода им.

Магданоз

Запарката от магданоз е полезна при задържане на течности в организма, в това число и при отоци на вените. Листата се мелят с месомелачка, заливат се с вряла вода и се запарват в продължение на 8-10 часа. След това сместа се прецежда и се добавя сокът от един лимон. Приема се по 1/3 чаша 3 пъти дневно преди ядене в продължение на 3-5 дни (не и по време на бременност).

Индийско орехче

В продължение на векове то се е използвало за лечение на бъбреците и стомаха. Препоръчва се индийско орехче също при варикозно разширение на вените, тъй като облекчава болките и подобрява кръвообращението.

Куркума

Помага при нарушено храносмилане, прочиства кръвта, подобрява функцията на черния дроб, предпазва от кашлица и настинка, а благодарение на антисептичното си действие действа и тонизиращо (особено на кожата).

Канела

Притежава противовъзпалително и заздравяващо действие. Стимулира сърдечната дейност, регулира храносмилането. Препоръчва се в диетичното хранене - при заболявания на черния дроб, бъбреците, пикочния мехур.

Червен пипер

Особено лютивият червен пипер е богат на въглехидрати, белтъчини, минерални соли и витамини. Количеството витамин С в пипера е много по-голямо дори отколкото в лимона. Червеният пипер не само възбужда апетита, подобрява храносмилането и кръвообращението, но и създава неблагоприятна среда за развитието на много видове бактерии. Също така помага при ревматизъм.

Запарките от различните подправки се приготвят по следния начин (ако изрично не е посочено друго): заливате с 1 чаша преварена вода 1 с.л. ситно нарязани пресни билки (или 1 ч.л. сушени) и ги запарвате в продължение на 2-3 минути. Течността се прецежда и се приема на малки глътки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest