Диетата на пещерния човек

Диетата на пещерния човек

"Диетата на пещерния човек" или "палеолитната диета" е нова, наскоро навлязла в светски и обществени среди. Не е случайно, че прадедите ни не са страдали от наднормено тегло, а проблеми като затлъстяване са им били непознати. С тази диета се отслабва без глад и без да се броят ежеминутно приетите калории.

Палеолитния модел на хранене представлява сбор от правила, чиято цел е да се следват хранителните навици на пещерните хора, зародили се около 2.5 милиона години преди новата ера, до преди 10 000 години, когато е възникнало първичното земеделие.

Месо

Основата и е в консумацията на органична храна без бобови и житни култури, както и млечни храни и продукти. Идеологията и е основата на приема на достатъчно храна, веднъж дневно, както са правели предшествениците ни, която да ни засища напълно и да дава сили, за да се справяме с ежедневните си задължения.

Храните, които включва диетата на пещерния човек, са тези, присъствали в неговото меню - плодове и зеленчуци, семена, корени, риба и месо, миди и яйца. Като противопоказания в диетата се считат млечните продукти, картофи, житните култури, бобовите растения. Консумацията на много вода и кокосово мляко са задължителни.

Палеолитната диета

Палеолитната диета се смята за много ефективна, тъй като се смята, че организма се набавя необходимите протеини от прясната риба и органичното месо. Зеленчуците и плодовете могат да се консумират без ограничения.

Специалисти по храненето обаче предупреждават, че диетата крие и своите нездравословни страни. Стриктното и спазване може да доведе до недостига на влакнини, антиоксиданти, витамин D и калций. При предприемане на тази диета, трябва да се вземе предвид и средната продължителност на живота на хората от онези времена.

Риба

Храната е била съобразена с онова време и тогавашните условия, но не се знае дали ще е здравословна за днешните хора. "Палеолитната диета" е изградена изцяло върху научни предположения. Голяма част от тях обаче не лежат на реална научна основа, а само на антропологически теории.

Въпреки негативите, които се опитват да прокарат специалистите по храните, почти всички, подложили се на диетата на пещерния човек, гарантират за положителния и ефект. И наистина, в модела на пещерното хранене има концепции, от които модерният човек може и трябва да се поучи, за да изгради балансирана и здравословна диета, а защо не и начина си на хранене занапред.

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Яни
Яни
15.01.2014 08:26
Супер!
0
0
mariq
mariq
02.04.2013 19:34
браво на хората, които са я качили
2
0