gotvach.bg»Статии»Диети»Соята във вашата диета

Соята във вашата диета

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494149112k
Соя и соеви продукти
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Доказано е, че храните, съдържащи соеви протеини намаляват риска от сърдечни заболявания. 25 г соев протеин на ден може да намали риска от сърдечни заболявания като намалява нивото на холестерол в кръвта.

Соевите храни са богати на викококачествени протеини, което даже помага за лечението на някои хронични болести. В момента се провеждат много изследвания, за да се определят многобройните ползи от соята.

Много учени и диетолози препоръчват соевите храни да бъдат включени в различни диети и в хранителния режим при децата.

Наднормено тегло при деца

Соево сирене

Наднорменото тегло при деца се увеличава с обезпокояващо темпо. Един начин да обърнем тази тенденция е от рано да започнем да учим децата си на добри хранителни навици, които да останат за цял живот. За да започнем както трябва, хубаво е да им даваме соеви храни. Соевите храни предоставят основни витамини, минерали, фибри и протеини за растящите деца.

Освен това соевите храни съдържат по-малко калории и мазнини и правят намаляването или поддържането на теглото много по-лесно. Днес на пазара има много соеви продукти подходящи за деца, включително шоколадово соево мляко, замразена соева пица, тако месо или нъгети.

Отслабване и диетични фибри

Яденето на повече храни богати на фибри като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и соеви храни може да помогне при отслабване като замести храни с повече калории. Много соеви храни са пълни с фибри. Провеждат се медицински изследвания, които показват, че фибрите създават усещане за ситост между храненията и намаляват глада. В крайна сметка това спомага предотвратяването на ненужното ядене и излишните калории, които могат да доведат до напълняване. Опитвайте се да приемате 25 гр. фибри всеки ден. Една порция сладки соеви зърна съдържа 3 гр. фибри. Един вегетариански соев бургер има 4 гр., а печените осолени соеви зърна – 5 гр.

Отслабване и закуска

Загубата на тегло може да стане много по-лесна, ако се съсредоточите върху закуската всеки ден, а соевите храни могат да помогнат като заместят някои калорични храни. Яденето на закуска всеки ден създава усещане за пълнота и ситост, притъпява глада и предотвратява преяждането с високо-калорични храни. Изследванията показват още, че на следващото ядене могат да бъдат приети по-малко калории.

Соево мляко

Соевите храни са много подходящи за закуска, особено когато се опитваме да намалим теглото си, защото са пълни със здравословни соеви протеини и освен това намаляват грамажа на калориите и мазнините. Например, обикновеният салам съдъжа 160 килокалории и 14 гр. мазнини; соевият салам има само 70 килкалории и 3гр. мазнина. Други соеви закуски са багети и соева зърнена закуска с ванилово соево мляко.

Модни диети

Минаването на диета бедна на въглехидрати или следващата модна диета в опитите да загубим тегло не бива да е на цената на здравето ни. Яденето на безкрайни количества храни богати на протеини пълни с мазнини и наситени мазнини може да се превърне в заплаха с времето.

Соевите храни помагат да се придобият по-здравословни хранителни навици при диетите бедни на въглехидрати, защото много от соевите храни са естествено нискомаслени и същевременно богати на протеини. Например, обикновеният вегетариански соев бургер има 12 гр. соев протеин и само 5 гр. мазнини, 1 гр. неситени мазнини и само 3гр. въглехидрати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати