Митове за диетите

Салата

Съществуват толкова много митове за диетите, които лесно могат да саботират диетичния план, който сте си избрали. Осведомеността е много важна, когато решите да започнете каквато и да е диета. Тук са посочени някои от най – известните диетични митове, а също и съответстващите истини.

Ударните диети са полезни, когато искате да свалите килограми бързо

Това е най – старият и най – известният мит за диетите, който съществува. Ударните диети никога не са добра идея. Тези диети, при които се отслабва много бързо винаги са свързани с лишения, често са свързани с постене и консумиране на една и съща храна за доста дълъг период от време. Фактически всеки би могъл да свали килограми по този начин, защото яденето на една и съща храна дълго време е много отегчително и в един момент апетитът изчезва изцяло. Много често тези ударни диети завършват лошо, тъй като когато спрете да спазвате този така краен хранителен план, килограмите много бързо се възстановяват, а дори е възможно и да се качат повече, поради консумирането на всичко от което до сега сте се лишавали.

Консумирането на мазнини води до бързо напълняване

наднормено тегло

Ако вашето тегло е повече след похапване на голяма порция, отколкото преди това, не мислете, че се дължи на погълнатите мазнини. Теглото ни по природа си варира през целия ден, ако тежите повече след ядене, най – вероятно е заради течностите и несмляната и неусвоена храна от организма. Истината е, че са нужни 3500 допълнителни калории, за да се качи половин килограм. Също така при свалянето на половин килограм е нужен дефицит от 3500 калории. Покачването на килограми отнема време, също както и свалянето.

Това е добра новина, тъй като означава, че ако един ден не спазваме особено здравословен начин на хранене, няма да доведе до лоши последствия за дълъг период от време. По – скоро означава, че трябва да обмислим добре хранителния си режим и да наблегнем на повече физически упражнения, за да изгорим ненужните калории, които сме приели.

Храните с ниско съдържание на мазнини и захар помагат за по – бързо отслабване

Това е един от митовете за диетите, който от части е истина. Ако замените храните с високо съдържание на мазнини и захар с техните диетични заместители, най – вероятно ще свалите килограми по – бързо.

Много хора вярват, че диетичните храни са задължително здравословни, това не е така. Нискомазнинни храни не означава без мазнини, и ако консумирате много големи количества от тях, идеята за добри последствия изчезва. Изследвания показват, че хората консумират повече калории, когато мислят че храната е здравословна и полезна, от колкото когато не е.

диета

Подменянето на сода за диетична такава е добро решение, но хапването на два пъти повече нискомазнинен чипс, отколкото нормален, обезсмисля ползата.

Всички мазнини и холестерола са лоши

Човешкото тяло се нуждае и от двете – холестерол и мазнини, за да функционира правилно. Холестерола помага за изграждането на клетките и хормоните в организма. Мазнините са необходими за правилното развитие на организма, контролиране на кръвното налягане и произвеждане на хормони.

Дори когато се стремите да отслабвате е добре да набавяте поне 30 % от калориите си във вид на мазнини. Важно е да подбирате добре мазнините, които консумирате и да се стремите да бъдат здравословни.

Възможно е да отслабнем, дори ако похапваме всичко което желаем

Това е мит, който всеки иска да бъде истина, но тези които вече са свалили килограми могат да кажат, че е нужно да се положат усилия за постигане на положителни резултати.

Истината за свалянето на килограми е да приемаме по – малко калории, отколкото тялото ни изгаря. Може да изберете всякакъв хранителен план или диета, но ако се стремите да приемате по – малко калории и да извършвате повече физически упражнения със сигурност ще отслабнете, и това не е мит.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
дида
дида
17.10.2010 12:23
Моят съвет е, яжте си всичко, не се лишавайте от нищо, че животът е кратък, но в рамките на определените за деня калории. Ако се спазват, няма да има дебели хора по света.
1
0