gotvach.bg»Статии»Диети»10 възможни причини за рязко напълняване

10 възможни причини за рязко напълняване

Нездравословно хранене
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Рязкото напълняване е сигнал за наличието на здравословен проблем. Когато страдате от наднормено тегло, причината за това е строго индивидуална за всеки. Често причината да пълнеем неусетно е много далеч от преяждането например.

Стрес

Стресът натоварва тялото физически и психически. Поради това, организмът изисква все повече и повече, за да се запаси с енергия. Но това е временно решение, тъй като стресовите фактори остават налице.

Вредни храни

Обикновено хората подложени на стресови ситуации предпочитат сладките храни, които произвеждат повече и по-бързо енергия. Те увеличават количеството на хормона, който има успокояващ ефект. По-доброто решение за справяне със стреса, е да си дадете необходимата почивка и да избягвате ситуации, които ви го причиняват.

Недоспиване

Недоспиването е вид психологичен стрес, който има същия ефект като горе описаният. Тялото се нуждае от енергия, с която свиква да се презапасява при недоспиване.

Медикаменти

Хранене пред телевизора

В някои лекарства има съставки, предизвикващи качването на килограми. При всеки обаче това е строго индивидуално. Ако усетите подобен ефект и при вас, споделете с вашия лекар и го помолете да смени лечението ви.

Менопауза

Менопаузата настъпва при жените на средна възраст. С напредването на възрастта, скоростта на работата на метаболизма се понижава. Това, съчетано с настъпващите хормонални проблеми водят до изострен глад, депресивни състояния и по-лош сън.

Различни заболявания

Хипотиреоидизъм е най-честата болест – причинител за рязкото напълняване. При нея функцията на щитовидната жлеза е или понижена или липсва напълно. От това следва забавяне на метаболизма и съответно - увеличаване на теглото.

Недостатъчно количество храна

Преяждане

Колкото и чудно да звучи, недостига на храна ни кара да пълнеем. Това е така, защото когато системно се ограничаваме, идва момента, в който се отпускаме и изяждаме всичко, изпречило се пред очите ни. Важно е, да не лишаваме организма си от жизненоважни вещества, като ядем често, но не се тъпчем.

Порции

Тази тенденция е много коварна. Колкото по-голяма е чинията ни, толкова повече я пълним. А колкото повече е храната, толкова повече калории поглъщаме. И когато подсъзнателно робуваме на втълпеното ни от деца, да изяждаме всичко в чинията, нещата не отиват на добре.

Бедни на въглехидрати ястия

Отстраняването на въглехидратите от храната води до преяждане. Техният прием трябва да се балансира, за да се контролират в норма нивата на серотонин (хормона на ситостта). Ниските нива на въглехидрати понижават и неговите нива, което води до драстично увеличаване на апетита ни.

Шоколад

Чувството на глад изостря апетита ни към висококалоричните храни. А честата консумация на шоколад и сладкиши, особено на празен стомах, води до пристрастяването ни към него.

Хранене пред телевизора

Когато подсъзнанието свикне да ядем пред телевизора, всеки път, когато седнем пред него, мозъкът свързва времето за хранене с гледането на предавания. А когато се съсредоточим в гледането на нещо интересно, въобще не обръщаме внимание, че отдавна сме се заситили. Същото правило важи и в киното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 7
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Снежана
Снежана
12.08.2014 09:21
Причините са доста различни и индивидуални.Но винаги има една доминантна.Най - зле са нещата ,когато е коктейл от всички.Но е добре да елиминираме водещата, а постепенно да работим и върху останалите.Пък може и да ослабнем.
6
1