Диета Окинава: Не изяждайте всичко в чинията!

Диета Окинава

Японският остров Окинава е известен с това, че на него живеят наистина огромен брой столетници. Оказва се обаче, че на Окинава живеят и 15 % от всички суперстолетници на Земята.

Суперстолетниците са хора, които са на поне 107 години. Всеки то нас се запитва каква е тяхната тайна? Кое е онова, което им дава възможност да живеят толкова дълго и пълноценно?

Всъщност отговорът на този въпрос е обект на изследване от доста дълго време от различни специалисти. Открити са петте стълба на дългия живот. Става дума за:

- Зеленчуци - поне 70 % от дневният прием на храна на човек трябва да бъде със зеленчуци;

Диети с риба

- Риба – на остров Окинава рибата е много повече консумирана, отколкото месото;

- Спокойствие – кратките почивки и ежедневната релаксация са част от живота на жителите на японския остров;

- Движение – ако мислите, че тези хора лежат по цял ден и в това се изразява тяхното спокойствие, определено се заблуждавате. Движението им е постоянно, освен това работят доста упорито.

- Умереност;

Точно за умереността ще поговорим. Известният вече хранителен режим Окинава е именно това – диетата е съвкупност и от петте стълба, но най-вече залага на умереността. Основното в диетата е забраната за преяждане. Наложително е да спрем да се храним, тогава когато стомахът ни е пълен на 80 %.

Диети

И тъй като е доста трудно да се обясни какво е 80 % пълен стомах – специалистите препоръчват да ставаме от масата тогава, когато усетим, че имаме място за още няколко хапки.

Според лекарите „Окинава” до голяма степен се доближава до френския начин на хранене. Правилата там са, че трябва да спрем да консумираме каквото и да било, малко преди да сме се нахранили.

Диетата Окинава включва в себе си изключително много зеленчуци – почти ¾ от менюто ви всеки ден е от зеленчуци. Останалата ¼ от хранителния режим е запълнена с риба.

Като течности се препоръчват вода и чай – това са и основните напитки на жителите от остров Окинава. Затова не изяждайте всичко от чинията си, хранете се пълноценно и бавно, движете се повече и се радвайте на живота.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати