Хранене при болна жлъчка

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Хранене при болна жлъчка

Всеки четвърти жител на планетата има проблеми с жлъчния мехур. Част от болните дори не подозират за здравословния си проблем. Това е така поради честото объркване на симптомите с тези на гастрит, повишена киселинност, тежест в стомаха и др.

Заболяванията на жлъчката могат да започнат най-вече, когато се храним неправилно. За да лекуваме и дори да се предпазим от диагнозата болна жлъчка, трябва да знаем как да се храним.

Когато установите, че имате болна жлъчка, все още имате възможност да избегнете оперативна намеса. Наличието на проблеми и камъни в жлъчката невинаги налага подобен тип лечение, освен ако стените й вече не са възпалени. Първото нещо, което трябва да промените, е начинът си на хранене.

Най-напред потърсете хранителни добавки, имащи в състава си селен, молибден, цинк и мед, холин и метионин. Те спомагат за регулиране на метаболизма на мазнините. Приемайте витамин С под всякаква форма.

Пресни плодове и зеленчуци - задължителен елемент във всяко хранене, както при здрави, така и при болни хора.

Артишокът е полезен за болна жлъчка

Основни храни в менюто ви трябва да са артишокът и цвеклото – те имат благоприятно въздействие върху функциите на жлъчката.

Зеле, броколи, къдраво зеле – напълно задължителни, при хранене при проблеми с жлъчката.

Кайсии - от плодовете, най-благоприятно въздействат именно те. Стимулират пречистването на бъбреците и намаляват риска от развитието на инфекции.

Гроздето пък е добър източник на антиоксиданти. То е идеалният вариант за пречистване на кръвта и е богато на витамини от група B, както и калий. Действа енергизиращо за организма.

Лимоните са едни от най-богатите на витамин С плодове.

Подправки:

Целина - подобрява кръвообращението и има голям ефект за почистване.

Магданоз - добър за подобряване на храносмилането. Значително намалява процесите на възпаление.

Лук - има основна роля за детоксикацията на черния дроб, помага при отстраняването на течности.

Болна жлъчка

Разрешени храни: прясно обезмаслено мляко, най-добре краве, прясно приготвена извара, диетична извара, добре обезсолено краве сирене, прясно подквасено кисело мляко, прясно подсирено сирене, айран, таратор без чесън.

От месата може да хапвате питомен заек, телешко, крехко говеждо, агнешко - варени или печени на фурна или скара, пиле бройлер, нетлъста млада кокошка, нетлъсти речни риби (мряна, клен, млад шаран, таранка, уклей, бяла риба, пъстърва, щука, червеноперка - главно варени или печени на скара), яйчен белтък, снежни топки, растителни салатни масла - слънчогледово, маслиново.

Всички останали хранителни продукти трябва да се консумират умерено, а по възможност – да се избягват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
52
43
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Теодора Мещерова
Аз като човек, който има проблеми с жлъчката, мога да добавя, че трябва да се избягват сланината, лойта, тлъстите меса, свинската мас, туршиите, патладжани, лапад, спанак, фустъци, лешници, всякакви сушени плодове, торти, сладкиши, сладоледи, какао, пуканки, пържени закуски, кафе, алкохол. Месата трябва да бъдат приготвени варени или печене, но не и задушени. Надявам се да съм била полезна
9
0
Албена Трайкова
Албена Трайкова
30.08.2014 13:47
В предишната статия за режим при болна жлъчка, има описани забранени храни.Това са зелето целината и друг ... А тук в тази , обратното - зелето и целината са разрешени , даже полезни ... На коя от двете статия да се вярва??
34
3
26132
26132
22.03.2015 02:01
ще пробваш и от личен опит , ще разбереш!
9
12
Г.Стоянов
Г.Стоянов
25.12.2013 17:49
Благодарности за информацията!
2
6