Диети и запек

DesislavaDesislava
Новак
217468
Диета при запек

Всеки от нас в даден момент от живота си е страдал от запек. Запекът е неприятно и дори болезнено явление за някои хора. Това какво ядете и пиете играе важна роля в здравето на храносмилателната система.

Можете да избегнете появата на запек, ако направите няколко здравословни промени в диетата си. Ако получавате често запек, избягвайте храни, които са известни с това, че могат да затруднят вашата храносмилателна система.

Какво причинява запек

Не се притеснявайте, ако не се изхождате всеки ден. За запек се говори, когато имате по-малко от три изхождания седмично. По принцип запекът настъпва в дебелото черво, когато то не е в състояние да абсорбира достатъчно вода или мускулните контракции са твърде бавни, за да окажат натиск към ректума.

Пиене на вода

Фактори като дехидратация, липса на фибри в диетата, злоупотребата със слабително, синдром на раздразненото дебело черво, лекарства и бременност могат да предизвикат запек. Ако често получавате запек, консултирайте се с вашия лекар, за да се уверите, че нямате други сериозни усложнения.

Храни, които да избягвате, когато имате запек

За облекчаването и предотвратяването на запек, избягвайте храни, които забавят вашата храносмилателна система. Обработените и рафинираните храни, които в състава си имат бяло брашно или захар обикновено премахват голяма част от съдържащите се фибри в храната.

Плодове

Храните с високо съдържание на мазнини, като и продуктите от месо, млечните продукти и другите храни, съдържащи животински мазнини са склонни да предизвикат запек.

Това означава, че ако страдаме от запек, млякото и сиренето не са най-подходящите за вашата диета. Препоръчително е да изберете продукти с ниско съдържание на мазнини, които са настроени приятелски към вашата храносмилателната система.

Значението на хидратацията

Както фибрите, така и хидратацията е ключът към предотвратяването на запек. Питейната вода може да помогне за омекотяване на изпражненията, така че те по-лесно да преминават през храносмилателния тракт.

Фибри

Опитайте се да пиете поне осем 8 чаши вода на ден. Можете също да опитате да замените напитките с високо съдържание на захар с вода.

Храни за облекчаване на запека

В повечето случаи можете да избегнете запек, като увеличите дневния прием на фибри. Диетичните фибри са концентрирани в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, боба и бобовите растения.

Стремете се да изяждате най-малко 20 до 35 грама фибри на ден. Започнете да включвате повече фибри в диетата си чрез малки и постепенни промени.

Пълнозърнестите храни са богати на хранителни вещества и са пълни с фибри. Добавете повече плодове и зеленчуци към вашата диета. Приемайте на хранене 2 чаши плодове и около 2 ½ зеленчуци на ден.

Повечето плодове и зеленчуци съдържат фибри така че изберете любимите ви за вашата диета. Ябълки, круши, банани, моркови, броколи и спанак са всички подходящи опции, съдържащи фибри.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest