gotvach.bg»Статии»Диети»Диети за възрастни

Диети за възрастни

Диети за Възрастни
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Строго определена диета за всеки период от живота на човек няма, най-малкото защото всеки организъм е индивидуален. Въпреки това, възрастните хора могат активно да се възползват от промяна в някои аспекти на хранителния си режим, въз основа на начина, по който тялото се променя с възрастта. При тях не се налагат промени при всички хранителни вещества, а само лека регулация на някои.

В колкото по-напреднала възраст навлиза човек, толкова по-трудни стават физическите натоварвания и респективно – горенето на калории.

Възрастните хора са податливи на качване на тегло, тъй като използват много по-малко енергия. Поради това, дори консумираните калории да се намалят, за да се избегне увеличаване на теглото, то чрез тази диета няма да позволи на организма да получава всички необходими хранителни вещества, особено витамините и минералите.

Хранене

Поради това вместо да се намалят консумираните калории, е добре физическата активност да не се занемарява. Дори и минимална, всеки ден трябва да присъства в ежедневната програма.

Здравословни Храни

От друга страна, изключително важно за възрастните хора е да консумират протеини. С възрастта хората проявяват склонност да губят мускули и ако не се консумират протеини в диетата, те могат да загубят още повече мускули. Протеините могат да се набавят най-вече от храни като месо, риба, млечни продукти, яйца, фъстъчено масло, боб и соеви продукти.

За да се засили работата на храносмилателния трак – при когото се наблюдават едни от най-честите затруднения с напредването на възрастта, е нужен приемът на фибри. Колкото повече се приемат, толкова по-добре ще реагира стомахът.

С напредването на възрастта нуждата от витамини и минерали се засилва. Приемът им чрез храни и добавки е наложителен. Осигуряването на достатъчно калций и витамин D например от диетата е трудно, но тези хранителни вещества са необходими за поддържане на здрави кости, което е особено важно за възрастните хора.

Един от най-важните елементи при всяка диета е водата. Тя е от особено значение за възрастните хора, тъй като те са по-склонни да се дехидратират, защото способността им да усещат жажда намалява. Поради това, в диетата трябва да е включено осезаемо количество течности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати