Лесни диети за тийнейджъри

Диети за тийнейджъри

Изключително сложно е да се определи подходяща диета за тийнейджърите. Почти всяка диета води със себе си ограничаването на определен тип храни. Това е изключено в тази възраст, тъй като именно в този период подрастващото дете расте с най-бързи темпове. През пубертета всеки преминава през хормонални промени и на моменти дневният калориен прием е дори по-висок от този на възрастен индивид.

От особена важност е видът на храната, която тийнейджърите приемат. Има много въпроси относно тази тематика. Много от тях са свързани с тенденциозното увеличаване на броя на затлъстелите деца. Поради това е добре у децата още от ранна възраст да се възприемат полезни хранителни навици, не вредящи на общото им състояние и спомагащи правилното развитие и растеж.

Тийнейджъри

Ако даден младеж не е доволен от фигурата си, не трябва да се подлага на диета, а чисто и просто да намали порциите на приеманата храна. Освен това е добре консумираните храни да се разнообразят, като в менюто се включат някои, богати на витамини и минерали такива.

Например, ако се яде супа, е добре да се махне 1/4 от нея. Или ако се яде корнфлейкс с мляко, е добре отново да се намали порцията с 1/4.

Храни, които спомагат отслабването и не товарят стомаха, даже напротив, са: кисело и прясно мляко, сирене, кайма (добре е да се мели в къщи, тъй като купената е с неясно съдържание), риба, не мазна шунка, зеленчуци, боб, леща и грах.

Плодове

От често консумираните храни наполовина трябва да се ограничи приемът на хляб, пържени картофи, пици, спагети и плодове. Плодовете, разбира се, са здравословни, но плодовата захар, която се съдържа в тях, е прекалено много. Добре е да се консумират максимум 2-3 плода на ден.

Има и храни, които е добре напълно да се избягват. Това са най-вече сладките неща, тестените, пържените храни (най-вече фастфуудът), полуфабрикати, както и панираните неща.

В повечето случаи тийнейджърите, искащи да отслабнат, не се нуждаят от свалянето на много килограми. А борбата с малкото килца е най-тежка.

Поради това освен промяна в хранителния режим, е необходимо практикуването на определен спорт. Добре е да се опитат активни спортове, включващи в себе си скачане, бягане и енергично движение.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати