Защо е важно да пием много вода, когато сме на диета

Вода

Въпреки че ефектът е кратък и твърде малък, питейна вода може да ви помогне да отслабнете чрез изгаряне на допълнителни калории. Резултатите от проучване, направено през декември 2003 показват, че питейната вода може да помогне за увеличаване на скоростта на метаболизма в тялото. Независимо от тези изследователски заключения безспорен факт е, че клетъчната хидратация е необходима за ефективен клетъчен метаболизъм.

Ползи за здравето от водата

Пиенето на повече вода ще ви помогне да изгаряте допълнителни калории всеки ден. Водата е основна хранителна съставка и е важна част от здравословното хранене. Тялото се нуждае от вода, за да се изпълняват редица жизненоважни функции.

Водата поддържа деликатния електролитен баланс на организма и носи хранителни вещества към клетките, така че те да могат да функционират правилно. Тя е основен компонент на течността в кръвта и лимфата, която пък е основна част от имунната система.

Минерална вода

Скоростта на метаболизма

Скоростта на метаболизма варира в зависимост от възрастта, пола, процент на телесните мазнини в сравнение с чистата мускулна маса и редовната физическа активност. Бебетата, децата и тинейджърите имат по ускорен метаболизъм, дължащ се на растежния хормон в телата им.

Мъжете имат по-бърз метаболизъм от жените, защото те имат по-високи нива на тестостерон, въпреки че при жената метаболизмът се увеличава, когато тя е бременна или кърми. Несъмнено метаболизмът на жената също пада след менопаузата. Макар че питейната вода е здраве, специалистите споделят, че упражненията са доказан метод за забързване на метаболизма ви.

Непреки ползи от водата

Лекото увеличение в обмяната на веществата, което настъпва в продължение на няколко минути след приемането на питейна вода, може да се дължи на факта, че тялото работи за нагряване на вода, която сте изпили. Въпреки че питейната вода не може да увеличи метаболизма ви директно, пиенето на повече вода увеличава обема на кръвта в организма.

Чешмяна вода

Така тялото получава повече кислород и хранителни вещества, които достигат до клетките и от своя страна спомагат за отделянето на повече отпадъци. Тези процеси спомагат за увеличаване на ефективността, с която клетките работят.

Адекватен прием на течности

Това колко вода трябва да пиете всеки ден зависи от вашето ниво на активност и от това дали сте болни, бременни и кърмещи. Като за начало можете да сте сигурни, че осигурявате на тялото си достатъчно вода, като замените с нея течностите, които сте загубили. Повечето възрастни отделят около 6 чаши урина всеки ден.

Дишането, изпотяването и движенията на червата отнемат от тялото ви още около 4 чаши вода. От всичко това се вижда, че тялото ви губи около 2.5 литра вода на ден. Тъй като храната, която ядем, представлява около 20 процента от общия дневен прием на течности, вие трябва да пиете не по-малко от два литра вода на ден.

5 0
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати