Хранителен режим 80 на 20 - новата ти любима диета!

Хранителен режим 80/20

Хранителният режим 80/20 не е диета. Той се описва най-лесно като начин за промяна на режима на хранене, който благоприятства намаляване на телесното тегло.

При 80/20 се спазва следният принцип. През 80 % от времето човек се старае да се храни максимално здравословно, а през останалите 20 % може да си позволи да се наслади на любима за него храна, била тя питка, баница, спагети, парче торта или някои и друго питие.

Това означава, че ако човек се храни средно три пъти дневно, то тогава тези 20 % се равняват на 4 свободни хранения седмично.

Много известни личности по целия свят описват този хранителен режим като лесно изпълним. Те обясняват, че в живота човек трудно може да бъде на 100 % и да може да спазва всички правила, допълвайки, че 80 % е доста по-постижимо.

Кръвно налягане

Здравословното хранене в днешно време става начин за живот при много хора. Консумацията на повече плодове и зеленчуци, по-малко мазнини и ограничен прием на въглехидрати способства поддържането здравето на организма, както и неговото телесно тегло.

Тези здравословни навици, които се добиват при спазване на хранителния режим 80/20, предпазват от поява на високо кръвно налягане, високи нива на холестерола в кръвта, както и от метаболитен синдром. Той е резултат от затлъстяване на организма, при което се нарушава обмяната на веществата, стигайки се до развитието на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Протеини

В книгата, описваща режима, се препоръчва в 80 % от времето да се консумират протеини, идващи от риба или пилешко месо, непреработени пълнозърнести храни, нискомаслени млечни продукти, както и пресни плодове и зеленчуци. От значение е и начинът на приготвяне на храната, като е желателно да се изключи консумацията на пържени храни.

И за да се постигне отслабващият ефект, не прекалявайте с тези 20 %. Възнаградете се за усилията, хапнете сладко, тестено, но все пак се ограничавайте в количествата.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати