Диетата TLC намалява лошия холестерол

Диетата TLC

Основната цел на диетата TLC е да подпомогне тялото да се отърве от лошия LDL холестерол в кръвта. Проучванията в тази насока посочват, че само за 6 седмици нивата на холестерола спадат с до 10 %, което е страхотна превенция от редица заболявания.

Лошият холестерол влошава общото състояние на организма, увеличавайки риска от поява на сърдечен удар или инсулт. И тази диета се уповава на редуциране консумацията на мазнини, а оттам и намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания. Особено трябва да се внимава с приема на наситените мазнини, каквито се съдържат в тлъстото месо, млечните продукти, пържените храни.

TLC диетата (Therapeutic Lifestyle Changes Diet) представлява терапевтична промяна в начина на живот. Тя успява да внесе с храната достатъчно полезни хранителни вещества, в това число и фибри, благодарение на които се регулират нивата на холестерола в кръвта, без да се налага медикаментозна терапия.

Дневният калорием прием по време на диетата е различен според това дали се цели и намаляване на телесното тегло. Съответно ако желанието е за намаляване на холестерола, то жените трябва да приемат по 1800 ккал за деня, а мъжете - 2500 ккал.

Варено пиле

Ако обаче мисията съчетава и отслабване, то калорийният прием е намален. Тогава жените не трябва да консумират повече от 1200 ккал дневно, а мъжете - не повече от 1600 ккал.

Тази диета е съсредоточена към прием на повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомалсени или обезмалсени млечни продукти. Разрешени са рибата и птичето месо, но без кожата.

Накрая всичко зависи от мотивацията за подобряване на общото здравословно състояние. Желателна е и консултация с подходящ специалист, който да прецени налични ли са някакви рискове. Също трябва да се определи време, в който са се изследват нивата на холестерола в кръвта, за да се преценят ползите от диетата TLC.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати