Белтъчна диета

Белтъчна диета

Преди започване на диетата е важна консултацията с диетолог, за да се прецени дали не са налице рискове. Това важи особено за хората с чернодробни или бъбречни заболявания.

Идеята на белтъчната диета е да се консумират повече протеинови храни, което подпомага тялото да се отърве от излишните килограми. В началото за поне седмица е желателно постепенно да се увеличава консумацията на белтъчини, за да има време организмът да свикне с промяната в хранителния режим.

Най-подходящите храни, богати на белтъчини, и такива с по-ниско съдържание на мазнини и калории са чистото месо, морската храна, боб, соят, нискомаслени млечни продукти, яйца, ядки и семена.

Трябва по време на белтъчната диета да се консумират и въглехидрати. Можете да се доверите на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобовите растения, нискомаслените млечни продукти.

А мазнините можете да доставите чрез консумацията на ядки, семена, маслини, риба, авокадо, екстра върджин зехтин и рапично масло. Важно е месото, което се консумира, да е преминало през термична обработка, а зеленчуците да са или в суров вид, или да бъдат приготвени на пара, печени, на скара.

Хората с диабет трябва много да внимават по време на диетата, защото повечето от храните са с нисък гликемичен индекс и има опасност от хипогликемия (спад в нивата на кръвната захар).

Диети

Белтъчната диета е често препоръчвана от културисти и диетолози на хора, които искат да натрупат мускулна маса и едновременно с това да намалят теглото си. Приетите с храната протеини водят до повишаване нивата на един хормон, наречен IGF-1. Неговата роля е свързана с подаване на сигнал за ускоряване синтезата на протеини в мускулите.

Храната, богата на белтъчини, е особено полезна и ценна за тези, които желаят да отслабнат. Подходящо е да се похапват пълнозърнести храни, обезмаслено мляко, сушени плодове, нетлъсти меса като пилешко, пуешко, заешко. Морските храни са също източник на белтъчини и ще помогнат за намаляване на телесното тегло.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати