gotvach.bg»Статии»Диети»Диета Зоната

Диета Зоната

Зоната
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Зоната е мястото, според нейните последователи, където човек се чувства буден, отпочинал и пълен с енергия – част от предпоставките за успешно отслабване. Или поне така твърди проф. Бари Сиърс – основоположник на този хранителен режим и автор на книгата Влизане в Зоната.

Професорът прекарва повече от 20 години в изследвания и проучвания относно храната, която консумираме, и влиянието ѝ върху хормоналните нива в тялото.

Името на самата диета, Зоната, идва от факта, че в действителност съществува зона, в която хормоните са в идеален баланс. По този начин се контролира и намаля клетъчното възпаление, което е главната причина за хроничните болести и натрупването на излишни килограми.

Зоналната диета не препоръчва намаляване на калорийния прием, а изменения в качествения състав на храната, т.е. калориите трябва да идват от подходящи хранителни източници.

- Наличието на малки количества белтъчини във всяка порция (приблизително колкото размера на дланта или една пилешка гърда) и във всяко похапване между основните хранения (веднъж в късния следобед и веднъж - късно вечер)

- Подходящи въглехидратни храни с размер два пъти по-голям от порцията белтъчини – това включва зеленчуци и бобови растения, пълнозърнести храни и повече плодове.

Диета Зоната

Млечните продукти не са забранени, въпреки че книгата посвещава малко време на тях - за да обясни колко бързо покачват кръвната захар. Вместо консумацията на яйчни белтъци и заместители Зоната препоръчва яденето на цели яйца.

Тя съветва също да се ограничат до минимум наситените мазнини - за сметка на ненаситените – маслини, зехтин, авокадо, масло, които се препоръчват в изобилие.

Определени въглехидратни храни са забранени, тъй като освобождават глюкоза твърде бързо: хляб, паста, ориз, зърнени растения и други подобни нишестета, което силно се разминава с класическите препоръки за хранене, където над 50% от калориите трябва да бъдат набавени от въглехидратни източници.

Хранителният режим според Зоната следва да е комбинация от малки количества крехки белтъчини (протеини) във всяка порция плюс предимно растителни мазнини и въглехидрати от богати на фибри зеленчуци и плодове.

Препоръчителното съотношение на въглехидрати, белтъчини и мазнини е съответно 40:30:30, което според автора на диетата е генетично обусловено, за да функционира правилно човешкото тяло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Нели
Нели
26.04.2015 01:17
Некомпетентна, писана наизуст и през пръсти статия. Жалко.
0
0
gogoh
gogoh
12.04.2015 16:53
Поредния "интернет пълнеж". Автор(ът/ката) е прилагал метода на диагонално четене на страниците. Даже по-скоро подобрен метод - диагонално четене на една, но през наколко страници. Когато в БГ нещо започне да става известно - винаги се появяват "много компетентни специалист" за да доразяснят, дообяснят и подобрят ...
4
0
Italiano
Italiano
06.04.2015 16:34
Забранени храни в Зоната няма. Най-много да са силно непрепоръчителни, но става въпрос за 3-4 продукта.
Виждам, че авторът на статията е започнал с добри намерения, но не е положил усилия, за да предостави коректна информация, а дори напротив - има коренно обратното на съветите в Зоната.
4
1
ПиПилотка
ПиПилотка
06.04.2015 04:29
"Млечните продукти не са забранени, въпреки че книгата посвещава малко време на тях - за да обясни колко бързо покачват кръвната захар. Вместо консумацията на яйчни белтъци и заместители Зоната препоръчва яденето на цели яйца" ..........

Просто невероятно...от къде я изсмукахте тази изключително "вярна" информация...във възторг съм от "компетентността" на автора :))
5
1