Gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Диета при чувствителен стомах

Диета при чувствителен стомах

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Пълен стомах

Хората с чувствителен стомах могат лесно да се отърват от проблема, прилагайки тази проста и здравословна диета.

Диетата при чувствителен стомах е малко по-строга разновидност на суровата диета. В нея се консумират предимно пресни плодове, които подпомагат изхвърлянето на ненужните отпадни продукти от тялото. Освен за чувствително храносмилане, тя се прилага още при обриви, катар и ревматизъм.

Диетата за чувствителен стомах дава известен отдих на храносмилателната система и позволява възстановяване, без излишен дискомфорт. Подходяща е още за хората, които не могат да следват продължителни диети.

Провежда се за три-четири дни, ако се понася добре на организма. Подобренията са по-бавни от по-суровите и строги диети, но са подходящи за неспокойния ви стомах.

Плодови сокове

Сутрин. Още със събуждането, режимът започва. Изпива се чаша ябълков сок или ментов чай.

Закуска. Смляна на пюре ябълка с кисело мляко или каша с малко пшеничен зародиш. Подслаждайте с малко мед.

10 ч. Втора закуска от плодов сок – ябълка, грозде или ананас, или чаша ментов чай.

Обяд. Бульон от смесени зеленчуци, сварена на пара риба или ароматен ориз с 2-3 сварени зеленчука.

16 ч. Следобедна закуска от плодов сок или билков чай.

Вечеря. Бульон от смесени зеленчуци, сварена на пара риба или ароматен ориз с 2-3 сварени зеленчука. Като второ ястие - домашно приготвено плодово желе, десерт с тофу, подсладен с мед или пресни плододове, смлени на пюре или накиснати във вода плодове.

Ябълка

Примерни рецепти

Бульон от смесени зеленчуци

Необходими продукти: 1 кг зеленчуци – 500 г картофи и 500 г смес от цвекло, моркови и целина.

Начин на приготвяне: На 1 кг зеленчукова маса е нужда 1.5 л вода. Зеленчуците се почистват и нарязват, без да се белят. Слагат се направо във водата и се варят на на много бавен огън, докато омекнат, около 1-2 часа.

Оставят се за още половин час да изстинат. Прецеждат се. Полученият бульон се сервира топъл.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest