Стопете коремчето с доматена диета

Доматена диета

Краят на летните отпуски настъпи и ако сте се поотпуснали по време на почивката, не се тревожете – има начин бързо да влезете във форма. Любимото мезе за познатата ни ракиядоматите, ще ви помогнат и да се отървете от натрупаните килца.

Доматената диета е чудесен избор за този период на годината – на пазарите можете да намерите всякакъв сорт от тях, а и цените им вече не са така високи, каквито бяха в началото на летния сезон.

Диетолозите определят доматите като изключително полезни – богати са на много витамини – съдържат витамин А, К, С, В6. В тях откриваме още фолиева киселина, магнезий, мед, фосфор, тиамин и др. Не на последно място, доматите имат малко калории, но пък са богати на фибри, което ги прави и особено препоръчвани от специалистите във всеки хранителен режим.

Тази диета е подходяща за хора, които имат високо кръвно налягане. Доматите имат ниско съдържание на натрий, което пък помага за поддържане на нормалното ниво на холестерола в организма. Различни проучвания посочват, че белтъкът в доматите е много близък до този на соята, както и на слънчогледа.

Черният дроб пък, чиято задача е да елиминира токсичните отпадъци от организма, ще бъде допълнително стимулиран да върши своята работа от естествено съдържащия се хлор в доматите.

С две думи – само няколко дни на доматена диета ще ви помогнат да възстановите черния си дроб след летните купони. Сярата, която се съдържа в тях, пък ще ви защити от цироза.

Доматен сок

Какво представлява режимът с домати?

Има няколко варианта на доматената диета – минимумът за придържане към диетата, който предлагат специалистите, е три дни. Максималният период, в който можете да спазвате диетата, е десет дни.

Менюто основно включва доматен сок – най-добре по три литра дневно, но без никаква сол. Можете да си приготвяте и салата от доматите, но отново без сол или мазнина – позволени са само лимонов сок и босилек.

През цялото време на режима трябва дасе пие и много вода. Диетолозите определят режима като доста рязък – в крайна сметка от менюто се изключват всякакви храни. Те твърдят обаче, че това няма да се отрази на кожата – тя няма да се отпусне и няма да се появят стрии.

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати