gotvach.bg»Статии»Диети»Отслабнете бавно, но сигурно и трайно с билки

Отслабнете бавно, но сигурно и трайно с билки

Билки

Начините за борба с излишните килограми са хиляди. Един от най-полезните и успешните, който хората използват, откакто свят светува, е чрез силата на билките. Те изчистват токсините от организма по естествен път и засилват метаболизма, което води до естествено понижаване ни килограмите.

Отслабването с билки е доста бавно, но за сметка на това сигурно и не води до йо-йо ефект. На седмица се свалят до най-много 800-900 г. Всичко зависи от спецификата на тялото. Преди да заложите на едно или друго съчетание от булки, е добре да потърсите помощта на диетолог или фитотерапевт. Той ще определи причината за наддаването на килограми и ще ви посъветва коя или кои билки да изберете. Те се делят на няколко групи спрямо способностите си:

Понижаващи апетита билки: В тази група влизат лененото семе, мечото грозде, репеят, хвощ и глухарчето.

Билки с диуретично действие: Тук влизат бъз, червена детелина, плодове от хвойна, медуница (меча пита), магданоз и други. Приемът им спомага от тялото да се изведат излишните течности и да спадат отоците. С билките с диуретично действие обаче не трябва да се прекалява, тъй като заедно с течностите се губят и доста от полезните вещества.

Чай

Билки със слабителен ефект: Сена (майчин лист) и зърнастец са най-известните билки със слабителен ефект. Те са изключително мощни, затова с употребата им трябва да се внимава и да се спазва указаната дозировка.

Билки, които топят килограмите, регулират обмяната на веществата: Най-мощни са маточината, глухарчето, коренът от пирей, листата от орех и лечебната краставица (пореч).

Билки, които пречистват и подобряват дейностите на черния дроб и жлъчката: Листа от бреза, вратига, корен от глухарче, семена от бял трън.

От подправките срещу излишните килограми помагат още розмаринът, градинският чай Салвия и куркумата.

Може да приемате билките поотделно или в комбинации. Така ще постигнете няколко цели едновременно. Въпреки че са натурален продукт, с тях трябва да се внимава. Някои от тях са противопоказни при бъбречни и чернодробни заболявания, така че е най-добре да се консултацирате със специалист, преди да започнете приема им.

Рукола

Билките със слабителен ефект се приемат по не повече от седмица. Ако продължите повече от седем дни, организмът ви ще привикне и ще откаже да работи самостоятелно. Това може да доведе до тежки увреждания.

Най-добрият вариант е да приемате билковите комбинации за няколко седмици, след което да направите пауза за същото време. С особено внимание се приема вратигата, тъй като може да е токсична, и кукурякът, който може да предизвика силен диуретичен ефект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати