Безотказни методи за ускоряване на метаболизма

Диета

Някои хора изобщо не внимават, за това какво и колко ядат и изобщо не качват килограми. Други са постоянно на диета, а килограмите никак не намаляват. Главният виновник за това е метаболизмът. Хората, които имат по-бърз метаболизъм, могат да ядат повече и да останат стройни, докато хората, които имат по-бавен метаболизъм се оплакват, че им се залепват килограми дори и от самата мисъл за шоколад.

Ако не се чувствате добре в кожата си, време е да направите нещо по въпроса. Ето как да ускорите метаболизма и да си улесните намаляването на излишните килограми.

Спортувайте! С упражнения се увеличава мускулната маса, а с това се изгарят мазнините в организма, тъй като мускулите харчат 8 пъти повече калории от всяка друга тъкан в организма.

Изберете всякакъв вид физическа активност. Най-доброто време за тренировки – това е сутрин. Известен брой хормони достигат своето максимално ниво точно сутринта, а това най-стимулира метаболизма. Ето защо, много по-голям ефект ще има, ако тренирате сутрин, отколкото ако тренирате в късния следобед или вечер.

Сънят е също много важен, тъй като представлява основа за баланса на вашия метаболизъм. Когато не сте се наспали, метаболизмът се забавя и сте постоянно гладни и похапвате въглехидрати, тежка или мазна храна, а това ви връща точно там, откъдето сте тръгнали. Затова е най-добре да въведете график за прием на въглехидратите.

Никога не си лягайте с пълен стомах, защото това е времето, когато метаболизмът е най-бавен. Въглехидратите тогава се превръщат в мазнини, затова е най-добре да избягвате консумация на храна след 5 часа следобед. Важно е с всяко хранене да се внасят протеини в организма.

Протеините трябва да бъдат неразделна част от всяко хранене, защото те изграждат мускулната тъкан, която разгражда мазнините. Също така, протеините бързо създават усещане за ситост. Изследванията показват, че хората, чиято диета се състои от 55% протеини и 45% въглехидрати са загубили повече килограми, отколкото хората, чиято диета е имала обратно съотношение.

Как да ускорите метаболизма?

Отслабване

Избягвайте кофеин до 1 час преди да започнете с упражнения, защото това ще ви помогне да изгорите повече мазнини. Хапвайте праскови, защото съдържат естествени въглехидрати, които са лесно достъпни за вашия организъм в моментите, когато се нуждаете от малък енергиен тласък. Може да заложите и на мюсли, защото то съдържа въглехидрати, които се освобождават бавно в организма, така че той дълго време има достъп до съставките, които са му необходими.

Ястията като пиле с ориз или спагети със сос и кайма са добри за организма, тъй като съдържат редица протеини. Яжте узрели банани, които също ви дават енергия преди или по време на тренировката.

След физическо натоварване хапвайте осолени лешници или бадеми, тъй като те са отличен източник на електролити (натрий), които са важни за установяване на баланса на телесните течности, които се губят чрез потенето.

Зеленият чай също е добър за изгаряне на калории. Едно проучване, проведено в Швейцария показва, че хората, които консумират зелен чай, изгарят около 5 процента повече калории от тези, които консумират кафе.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
С напредване на възрастта метаболита се забавя.При диети също.За това когато сме на диета трябва през определено време да хапваме нещо по-калорично за да подлъжем организма и и да ускори отново обмяната на веществата.
2
0