Гладен ден за здравословно отслабване и пречистване

Детокс

Всеки, който се грижи за здравето си, трябва да знае за предимствата на гладните дни. Мнозина погрешно смятат, че такива превантивни мерки са предназначени за отърваване от натрупаните през годината излишни килограми. Дните на глад наистина насърчават загуба на тегло, но само ако са съобразени с правилната диета и храна.

Лекарите диетолози препоръчват да се извършва разтоварване на тялото не повече от 1-2 пъти в месеца, а в останалите дни да се дава на тялото необходимата част от калории. В никакъв случай не трябва да се предприемат постоянни гладни дни и едва ли не да се започва дълга гладна стачка.

Някои от основните цели на гладните дни са:

- Да се позволи на организма да си почине от ежедневните големи количества висококалорични храни;

- Да се позволи на организма да се освободи от токсините и други отпадъци, с други думи, изчистване на шлаки и нежелани вещества;

- Да се проведе така нареченото "рестартиране" на стомаха и започването на плавен преход към една балансирана диета, привикването на организма с по-малки дози храна, както и да се откажат от нездравословни храни.

Видовете дни гладуване за постигане на различни цели са:

Здравословен ден

- Протеинов ден - най-ефективен в борбата срещу наднорменото тегло, и също може да бъде насочен към насърчаване лечението на различни заболявания;

- Въглехидратен ден – той се препоръчва за загуба на тегло, както и за профилактика на различни хронични заболявания и остри състояния;

- Ден на мазнини - ако не се чувствате добре не провеждайте този ден, както и ако имате проблеми с храносмилателната система;

- Ден за пречистване – предприемат се превантивни мерки за пречистване на организма.

При спазване на важни препоръки относно храненето през този ден, той може да има положителен ефект върху цялото тяло, и по-специално стимулира се обмяната на веществата и подпомага изгарянето на излишните запаси от мазнини и отстраняване на остатъци.

Гладни дни с контрол на теглото:

В подкрепа на здравословното тегло или за да се подобри ефективността на диетата е най-добре да се извършват гладни протеинови дни. Това означава, че през деня трябва да се ядат само варено месо и рибни продукти, както и растителни протеини. Но не забравяйте да пиете много вода.

Пресни зеленчуци

Разтоварване на основата на протеин дава и възможност за включване в храната на пресни зеленчуци в малки количества, но те трябва не трябва да са с различни добавки, сосове и само с малко сол. Тези ограничения не предизвикват глад, но храненето трябва да бъде на всеки 4-5 часа.

Гладни дни със здравословен начин на живот:

За да бъдете винаги в добро състояние и за да се чувствате весели и усмихнати, дори и при липса на допълнителни килограми, се препоръчва да се извършва 1-2 пъти на месец пречистване на тялото с гладни дни, които допринасят за премахване на токсините.

В този случай, трябва да се яде само лека храна и възможно най-малки порции. В ограничената диета не се включват протеини, мазнини и несмилаеми въглехидрати, а само зеленчуци и билки, плодове, както и зеленчукови сокове и вода. Можете да пиете, когато поискате, тоест, колкото тялото изисква.

Един такъв гладен ден ще бъде ефективен, ако в деня вечеряте със зеленчуци, а сутринта за закуска се ограничите с чаша доматен сок или малка зеленчукова супа. За преодоляване на глада трябва да се ядете малки порции, но по често - на всеки три часа. Провеждането на всякакъв вид гладен ден трябва да бъде консултиран със специалист.

Провеждането на гладни дни по време на бременност, кърмене, умора, неразположение, депресия или стрес и по време на лечение е строго забранено.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора Аврамова
Защо наричате гладен ден такъв, през който се яде цялото време?
3
0