Gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Хранене при хроничен гастрит с повишено отделяне на киселини

Хранене при хроничен гастрит с повишено отделяне на киселини

Хранене при хроничен гастрит с повишено отделяне на киселини

Когато страдате от хроничен гастрит, препоръчително е да се яде прясно мляко, кисело мляко, краве масло, извара, изкиснато сирене, сметана; крехко нетлъсто месо; варен език; супи от агнешки крачета; нетлъста пача; нетлъста риба; рохко сварени яйца; яйца по панагюрски, омлети на пара, различни кремове; всички видове добре узрели плодове без обвивката и без семките им, плодови сокове, компоти, кисели, мусове, печени плодове; млади и крехки зеленчуци, но без краставица и всички трудно смилаеми; зеленчукови пюрета и сокове; бял хляб, бисквити, макаронени изделия, грис, ориз, овесени ядки.

Хубаво е да се приемат неостри подправки като чубрица, копър, магданоз, джоджен, сладък червен пипер.

Също така при гастрит е добре да се пият също чайове от шипка, лайка, мента - действат много благоприятно.

Препоръчително е да се приемат в умерени количества кашкавал, стари меса, колбаси, тлъста риба, твърдо сварени и печени яйца, незрели и сушени плодове, спанак, лапад, коприва, краставици, газирани напитки.

Не е препоръчително, ако имате гастрит, да се консумират пушено сирене, животински вътрешности, тлъсти колбаси, суджуци, луканки, пастърма, саздърма, пържени и панирани меса, дивеч, бобови храни, репички, туршии, мариновани зеленчуци, царевица, жито, концентрирани захарни изделия, свинска мас, лой, сланина, ледени напитки, сладолед, кафе, алкохол и тютюн.

При гастрит трябва да се храните често, но без претоварване на стомаха. Бульонът от месото и рибата трябва да се отстранява и да се налее питейна вода, която да се подправи. Хубаво е по-твърдите храни да се приготвят на пюре или да се пасират.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати