Хранене при заболяване от туберкулоза
gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Хранене при заболяване от туберкулоза

Хранене при заболяване от туберкулоза

Белтъчини

Храната играе важна роля в оздравителния процес при заболяване от туберкулоза. Пълноценното хранене повишава съпротивата на организма, променя неговата реактивност и предпазва от изостряния и усложнения на болестния процес. При всички случаи храната трябва да бъде разнообразна, да възбужда апетита, да се дава в определени часове и в достатъчно количество.

Белтъчините са най-важната съставка на храната за туберкулозно болните. Хубаво е да се поема по 130-150 г белтъчини дневно - месо, риба, яйца, извара, сирене, кашкавал, мляко и др.

Мазнините трябва да се дават в нормално количество и не повече от 100-120 г дневно - растителни мазнини, сметана, краве масло и др.

Салати

В острия стадий на болестта е необходимо известно ограничаване на мазнините, особено когато болният вдига висока температура. Ограничение трябва да се прави и в случаите, когато има заболяване на черния дроб.

Въглехидратите трябва да се дават в нормално количество, като в диетата се включват обилно количество свежи плодове и зеленчуци. Някои учени съветват за известно ограничение на лесноусвоимите въглехидрати като сладки сиропи, конфитюри, сладка и др., при случаи на набиране на течности в телесните кухини, защото те увеличават пропускливостта на кръвоносните съдове.

Готварската сол трябва да се консумира в умерено количество, но при острите възпалителни процеси и при набиране на течности в телесните кухини значително трябва да се ограничи. Острите подправки се дават в минимални количества за подобряване на вкуса.

Трици

Готварската обработка на храните е разнообразна, но не се допускат тежки запръжки. Особени грижи трябва да се полагат за витаминното обогатяване на храната - плодови и зеленчукови сокове, каши от овесени ядки, отвара от трици, отвари от шипки и др. Всекидневната употреба на мляко и млечни продукти осигурява на организма необходимото количество минерални соли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати