Яж колкото ти душа иска тези храни и слабей с диетата на д-р Хей

Яж колкото ти душа иска тези храни и слабей с диетата на д-р Хей

В света все по-популярни стават не диетите, благодарение на които бързо се свалят килограми, а системите за здравословно хранене. Балансираното меню не само помага да се отслабва, но и да се избягват много заболявания и дори да се преодоляват вече придобити.

Една от тези проверени в практиката системи е комбинираното хранене или диетата на американския доктор Уилям Хей. Тя е създадена преди около 80 години и изпробвана успешно първо върху автора си, който по това време страда от бъбречно заболяване. След прилагането на своята диета лекарят започва да се чувства значително по-добре и изпълнен с жизнена енергия.

Днес се знае, че с помощта на принципите, разработени от този хирург, може да се лекува астма, хранителни алергии, гъбични инфекции, мигрена, артрит и стомашно-чревни страдания.

В диетата на д-р Хей първата забрана се отнася за захарта и бялото брашно и всичко, което ги съдържа: торти, пасти, сладоледи и други такива вкусотийки. Смята се, сладкишите пречат на храносмилането и колкото и да е чудно, намаляват количеството на захарта в кръвта. А това води до повишена умора, раздразнителност и главоболие.

Разбира се, не трябва да се отказваме от захарта на мига. Резкият преход дори към нормално хранене само добавя проблеми към вече съществуващите. Намалявайте количеството на сладкото постепенно и организмът ще се насити с необходимата му глюкоза.

Яж колкото ти душа иска тези храни и слабей с диетата на д-р Хей

Второ - изключете от менюто си т.нар. мъртви продукти: промишлени консерви, сосове, всевъзможни уж-диетични йогурти. маргарини, хранителни добавки, многобройните заместители на захарта и солта и газираните напитки. С други думи - всичко, което се обезмаслява, обезалкохолизира, подлага се на дълбоко пречистване, топлинна или химическа обработка.

Малобройните калории, които тези храни съдържат, не засищат организма, но за сметка на това се отлагат в проблемните места във вид на мазнини и целулит по стените на съдовете като холестерин или затлачват с токсини черния дроб и бъбреците.

Трето - да живеят суровите плодове и зеленчуци! Именно те стабилизират нивото на мъртви продукти, пречистват организма и го насищат с витамини и влага.

И накрая най-важното - комбинираното хранене е основано на правилното съчетание на продуктите. Още от древността е известно, че има несъвместими продукти, затова е писал легендарният лекар на древния Рим - Целс. Неговото учение е доведено докрай едва в наши дни.

Днес диетолозите в цял свят делят храните на три групи.

В първата, протеиновата, влизат месо, риба, яйца и кисело-млечни.

Яж колкото ти душа иска тези храни и слабей с диетата на д-р Хей

Във втората, въглехидратната, се включват картофи, зърнени продукти, макарони и хляб от пълнозърнесто брашно, бобови, ядки, сладки плодове.

Неутрални се наричат непречистените растителни масла и всички зеленчуци.

Онова, което допада на мнозина в диетата на д-р Хей, е липсата на каквито и да е ограничения за месото, рибата, сладките плодове и зърнените храни.

Яжте колкото душа ви иска, но смесвайте правилно. Неутралните продукти може да комбинирате с каквото и да е от първите две групи.

Въглехидратни и белтъчни обаче - в никакъв случай. Няма ограничения в количествата на храната - ако искате, яжте и през 2 часа, но редувайте: отначало месо със салата, после ориз с зеленчуци.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати