gotvach.bg»Статии»Зеленчуци»Розови домати – какво трябва да знаем

Розови домати – какво трябва да знаем

Розови домати – какво трябва да знаем

Домати за ценители на истинския, автентичен вкус на градинския домат. Това са розовите домати. Те се отличават с невероятен аромат и сладък вкус и напомнят за дълги летни дни, селски трапези с домашно сирене и апетитни салати за ледено студена ракия.

Не само у нас, но и по цял свят розовите домати са предпочитани заради превъзходните им качества, голямото количество на твърдото вещество в тях, както и заради красивия им и привлекателен външен вид. Поради това цената им е значително по-висока от тази на по-често срещаните сортове от червените домати.

Ползи от розовите домати

Доматите са едни от най-питателните и сочни зеленчуци. Въпреки това, те са отличен източник на антиоксиданти, фибри, минерали и витамини. Поради множеството си ползи розовият домат често се препоръчва от диетолози за понижаване на холестерола и програми за отслабване.

Научно доказано е, че антиоксидантите, присъстващи в доматите, осигуряват защита срещу рак, включително рак на на дебелото черво, рак на простатата, рак на гърдата, рак на ендометриума, рак на белия дроб и рак на панкреаса.

Ликопенът, антиоксидант в класа на флавоноидите, присъства в доматите. Заедно с каротеноидите той има способността да защитава клетките и другите структури в организма от свободни от кислород радикали. Проучванията показват, че ликопенът предотвратява увреждането на кожата от излагане на ултравиолетови (UV) лъчи и осигурява защита срещу рак на кожата.

Розови домати

Зеаксантин е друго богато на флавоноиди съединение, присъстващо в изобилие в тези зеленчуци. Зеаксантинът помага за защита на очите от макулна дегенерация.

Розовите домати съдържат значителни количества витамин А и антиоксидантни флавоноиди като бета и алфа-каротеноиди, ксантини и лутеин. Като цяло е доказано, че тези богати на пигменти съединения имат антиоксидантни свойства, които помагат за поддържане на зрението, поддържане на здрави лигавици и кожа и здраве на костите. Консумацията на натурални зеленчуци и плодове, богати на флавоноиди, е призната за защита на организма от рак на белите дробове и устната кухина.

В допълнение, розовите домати са и добър източник на витамин С (осигурява 21% от препоръчителното дневно количество на 100 г), яденето на храни, богати на витамин С, помага на тялото да развие резистентност към инфекциозни агенти и да елиминира свободните радикали.

Пресните розови домати са много богати на калий (100 g съдържат 237 mg калий и само 5 mg натрий).

Те също съдържат умерени количества фолат, като тиамин, ниацин, рибофлавин, но също така и някои основни минерали, като желязо, калций, манган.

Розовият домат, често използван като зеленчук, е чудесен дар на природата. Зеленчуците привлякоха вниманието заради невероятните си фитохимични ползи. Интересно е, че доматът предлага много ползи и има не по-малко полезни качества от ябълката!

От ботаническа гледна точка зеленчукът принадлежи към семейство Solanancee, което включва също люти чушки, картофи, патладжани и др. Научно наименование: Lycopersicon esculentum.

Има различни сортове розови домати, с различни видове и размери, независимо дали са органични или не. Освен розовите домати най-култивирани са червените домати, но има и серии култури в жълто, оранжево, лилаво, зелено или бяло.

Розовите домати съдържат много ликопен

Доматите стават все по-популярни, особено сред производителите на биологични продукти. Сортовете, наследени от семейството, са склонни да дават по-естествени и ароматни плодове. Доматите сега се отглеждат по целия свят. Но розовите домати са особена гордост на България. Розовият домат от Куртово Канаре е наша запазена марка.

Отглеждане на розови домати

Огромно предимство днес е, че съвременните селекции дават огромен избор на розови домати. Съществуват както ранни, така и средно ранни и късни сортове. Всички се отличават със сладост и богат аромат. Формата им варира от кръгла, през сърцевидна до продълговата. Съществуват както дребни сортове, така и изключително едри, плодовете на които достигат до почти цял килограм.

На българския пазар се срещат семена за разсад на няколко родни селекции на розови домати. Едни от най-разпространените са Розов дар, Розов блян, Розово сърце, Розова магия. Те са специално селектирани, така че да са достатъчно устойчиви на най-често срещаните заболявания по доматите.

Също така едрите сортове имат предимството да притежават здрави стъбла, които да издържат едрите плодове.

Някои розови домати са толкова бледи, че създават усещането, че все още не са достатъчно узрели. Въпреки това те имат отлична сладост и са напълно зрели. Други сортове пък се пукат, което не е естетически приятно и навява купувачите на мисълта, че са развалени. В повечето случаи напуканите домати са съвсем здрави и дефектът е повече козметичен. Това не пречи на вкуса им, който отново е отличен.

Почти всички сортове розови домати се отличават от червените по по-високото си съдържание на захар и хранителни вещества. Поради това те се нуждаят от повече поливане и подхранване. При отглеждането им е необходимо да се поддържа добра, равномерна влага на почвата. Едновременно с това трябва да се избягва прекомерната влажност.

Имайте предвид, че ако след продължителен сух период обилно полеете вашите домати, плодовете ще се напукат и ще загубят красивия си външен вид. Освен влага по време на цъфтежа на розовите домати трябва да осигурите повишено количество хранителни вещества за растението чрез допълнително наторяване.

Пълнени домати

Купуване и съхраняване на розови домати

Пресните, узрели плодове имат розовеещ цвят, много атрактивни и с богат, сладък вкус. На пазарите купувайте пресни, твърди плодове, с еднакъв размер или не. Избягвайте тези с набръчкана повърхност, обезцветени петна и твърде меки участъци.

Прясно купените, твърди домати могат да се поставят на хладно място, на тъмно и дори при стайна температура за 2-3 дни. Зрелите розови домати обаче са един от бързоразвалящите се зеленчуци и трябва да се съхраняват в хладилника. Използвайте ги, докато са пресни, за да получите пълните ползи от витамини и антиоксиданти.

Класика при употребата на плодовия зеленчук са и доматените супи. Използвайте лятото, за да си направите гаспачо или друга студена супа.

Сандвичите с домати също са идея за закуска. Или пък брускети с домати.

Готвене на розови домати

Розовите домати могат да се консумират съвсем самостоятелно, на вкусни доматени салати, при приготвянето на ястия като домати с ориз, доматена супа или пък доматена салца. Въпреки че за шарени туршии се използват червените сортове домати, не е изключено да се експериментира и с розови. Да не забравяме и за лютеницата с розови домати.

На някои места приготвят с доматите и паприкаш, което пак си е вкусно ястие от селската кухня.

Розовите домати са ценени и в средиземноморската кухня. Ще ви се усладят, ако си приготвите спагети с доматен сос, пица с домати. А защо не и гръцка салата.

Домати със зеленчуци

Най-известният метод за използване на розови домати е в салатите със сирене.

От прясно изцедени домати се приготвят сокове, които се пият като такива със сол и черен пипер или при приготвяне на алкохолни и безалкохолни коктейли.

Вреди от розови домати

Подобно на много плодове и зеленчуци, и доматите имат високо ниво на алергени.

Алергичните реакции към доматите понякога могат да се проявят със симптоми като зачервени и възпалени очи и сърбеж на кожата, запушен нос, стомашно-чревни разстройства като коремна болка, повръщане и диария. Доматите могат да се окажат неподходяща храна за хора със стомашни проблеми като язва, гастрит и др.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати