Сирене Кабралес

Сирене Кабралес
Снимка: PDPhotos Pixabay

Синьото сирене е истински аристократ сред сирената, а те представляват наистина огромно разнообразие. Острият пикантен вкус е само за истински ценители.

Синьото сирене е обобщено наименование на осолените продукти, които съдържат специален вид пеницилиева плесен. Неин резултат са сините ивици в сиренето, които дават и наименованието му.

Гъбата, виновна за получаването на това сирене, се намира сред природата. Спорите на гъбата се развиват най-често в пещери и затова ценните сини сирена отлежават в истински природен хладилник, какъвто представлява пещерата.

Сред най-добрите сини сирена се сочат винаги френските сирена. Това не е съвсем вярно, независимо, че френските сини сирена са успели да си извоюват първенството. Едно испанско синьо сирене успя да се наложи като абсолютен фаворит в тази аристократична компания. Това е синьото сирене Кабралес.

Откъде произхожда и как се прави сиренето Кабралес?

Испанската област Астурия е родината на изкусителния продукт. Той се произвежда само в района на Бискайския залив. Използваната суровина е най-често смес от трите вида мляко - краве, овче и козе.

Сиренето Кабралес узрява в пещери, правото на ползването на които се предава от поколение на поколение. Времето за узряване е 2-3 месеца. Кората на сиренето на надупчва с пръти, за да може плесента да се разпространи и във вътрешността. Местните жители предпочитат да го консумират, когато минат 6 месеца и на цвят е станало почти синьо. Ароматът му е остър, специфичен и в него се долавят оттенък на ферментирали плодове, плесени и мая.

поднасяне на сирене Кабралес

Знае се, че поднасянето на сирена се подчинява на определени изисквания за съчетаването им, както и за видовете сирене, които трябва да присъстват в чинията, така че да се оцени вкусът на всяко в най-добра степен.

Сиренето Кабралес се поднася завито в ясенови и кленови листа, подчертаващи аромата на продукта. Класическата комбинация вино и сирене свърза Кабралес със зрелите, отлежали бели и десертни вина. Може да се опита и с червено вино с плътна сладост, със зрели танини.

Със своите 400 хиляди килограма годишно това сирене със сигурно ще заеме първенството на най-широко познатите и предпочитани испански сирена по света. От 7 години то е най-доброто испанско сирене.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати