gotvach.bg»Статии»Консерванти и Е-та»Калиев Сорбат (Е202)

Калиев Сорбат (Е202)

Калиев сорбат (Е202)

Често на етикетите на различни хранителни продукти - колбаси, туршии, майонези, вина, сирена, кисело мляко и много други срещаме обозначението Е202. С него се отбелязва калиевият сорбат, който е хранителна добавка от групата на консервантите.

Освен в хранителни стоки той може да се срещне и в козметични продукти, а широката му употреба се обяснява с безвредната му същност. Какво представлява калиевият сорбат с код Е202 и какво трябва да знаем за него, когато го използваме или открием на опаковката на стоките, които потребяваме?

Същност и получаване на калиевия сорбат

Е202 е калиева сол на сорбиновата киселина. Тази киселина в природата се намира в сока, който се извлича от плодовете на дървото офика. Открита е през 1859 година от Хофман, а нейният антимикробен ефект е открит през 1939 година от немският учен Мюлер. Производство на сорбинова киселина в промишлени количества започва през 50-те години на миналия век. Тя е консервант, предпочитан пред други заради неговата безвредност и неутралност.

Калиев сорбат се получава от сорбиновата киселина при неутрализация на калиев хидроксид. Киселината се разпада на соли на калция, натрия и калия, а от тях се получават сорбатите, които са консерванти.

Сорбатите се получават в резултат на процес, наречен сорбация. На практика това е процес на поглъщане на едно вещество от друго, като поглъщащото носи название сорбент, а поглъщаното - сорбат. Използва се широко в промишлеността и бита.

Това е синтетичният начин за получаване на Е202. Неговата химическа формула е С6Н7КО2.

Другият начин за получаване на консерванта е като се добива от семената на плода на някои растения.

На външен вид калиевият сорбат представлява прахообразно вещество или гранулирано с бял цвят и неутрален вкус.

Друга негова отличителна особеност е голямата му разтворимост, това е най-разтворимият от всички останали сорбати. Стайната температура му осигурява разтворимост от 138 грама на литър. При разтварянето се освобождава сорбинова киселина, която има характеристиките на активните вещества. Активността на веществото се изразява в инхибиране развитието на дрожди и плесени, както и на някои от видовете бактерии.

В момента калиевият сорбат, наред със сорбиновата киселина и другите нейни соли, е най-популярният консервант, защото не причинява никакви вреди на човешкото тяло. Прието е максималната доза да е от 0.1 до 0.2 процента от масата на готовата продукция, в която се прилага.

Калиевият сорбат е разрешена добавка в ЕС, както и в повечето държави по света. Азиатските, Европейските страни, както и САЩ, и Канада използват масово продукта. Австралия е държавата, в която е забранен.

Какви свойства има калиевият сорбат?

Хляб с плесен

Освен като инхибитор на плесени и дрожди в хранителни продукти калиевият сорбат има и качеството да увеличава годността на храните. Използва се и в много продукти за лична хигиена за предотвратяване на развитието на микроорганизми в тях и за удължаване на срока им на годност.

Тъй като е безвреден, много екологично настроени производители го използват като заместител на опасните парабени.

Калиевият сорбат показва ниска токсичност. Смята се, че е безвреден от гледна точка на токсикологията.

Все пак той има качествата да предизвиква генетични мутации при някои условия. Освен това дразни кожата, очите и дихателната система и това е причината да получи забрана за използване в някои страни.

Дневното количество от веществото не бива да надвишава 25 милиграма на 1 килограм телесно тегло, за да бъде безвреден при използване от човека.

Сфери на приложение на калиев сорбат

Като консервант калиевият сорбат се използва на първо място в хранителната индустрия. Той намира приложение при консервацията на плодове и зеленчуци, риба и меса. Добавя се в изделията на сладкарската промишленост, в яйчени продукти. Тъй като предотвратява развитието на плесени, активно се използва в колбасите и сирената. Можем да го открием в тестото на ръжения хляб, който пази от плесени и мухъл.

Неутралният вкус на калиевия сорбат го превръща в идеалния кандидат за консервант в сладкарството не само за сладки, торти, но и за шоколадови изделия. Липсата на характерен вкус го прави търсена добавка и за плодови сокове и газирани напитки.

Е202 е много застъпен в азиатската кухня в качеството на консервант за киселите и пикантни сосове и подправки, които те използват заради ефективните антимикробни свойства, които проявява във високо киселинна среда. Добра защита е срещу гъбичките и дрождите в тези суровини.

Широко се използва във винопроизводството. Калиевия сорбат извършва активна биологична стабилизация на виното. В него след процеса на ферментация се създава следният проблем: дрождите, които ферментират захарта на гроздовия сок, могат да изяждат захарите, добавени за подслаждане на виното. Налага се маята да бъде неутрализирана и затова се слага калиев сорбат.

Можем да отрием калиев сорбат и при консервацията на мариновани зеленчуци, защото не намалява млечнокиселата ферментация, без която консервирането няма да бъде успешно.

Къде най-често трябва да очакваме да открием кода Е202?

Замразени храни съдържат калиев сорбат

Можем със сигурност да го открием на етикетите на маргарини, майонези, пушени меса, конфитюри, сокове, сладки напитки, продукти от брашно, колбаси, вино, ракия, доматено пюре, кетчуп, различни сирена. В полуфабрикатите от месо и замразените храни калиевият сорбат присъства на практика винаги.

В козметиката калиевият сорбат се използва в производството на шампоани, кремове и лосиони, за да предпазят продуктите от разрушаване. Често го комбинират с други консерванти, но в по-малки дози.

Вреди от калиевия сорбат

Макар че калиевият сорбат се използва като консервант повече от век, все още няма пълна яснота и съгласие доколко е вреден.

Негатив на продукта е, че предизвиква понякога алергични реакции. Повишената чувствителност към него, изразяваща се в реакции и алергии в устната кухина, гърлото и храносмилателния тракт, както и мигрена и главоболие.

Консервантът е безвреден и разрешен навсякъде, но само в ниски дози. Тази допустима доза за всяка храна е не повече от 0.2 процента от нея.

Предозирането се отразява отрицателно на устната кухина и стомаха. При надхвърляне на разрешените норми може да се стигне до преждевременно раждане при бременни жени, стомашен кръвоизлив, увреждане на бъбреците и черния дроб.

Е202 не се допуска в диети при здравословен проблем. В тях храните се консумират пресни и добавянето на всякакви консерванти проваля диетата. Препоръчва се да се избягват всякакви добавки с код Е, тъй като е установено, че това има неблагоприятно въздействие при всякакви хронични заболявания. Макар да е обявен за безвреден консервант Е202, все още не е достатъчно добре проучен при използването му от хронично болни.

Значение на калиевия сорбат

Без съмнение Е202 може да бъде добавен в списъка на полезните добавки заради възможностите за дълготрайно запазване на храната и напитките, като и на козметични продукти за лична хигиена.

Вижте още кои са най-опасните консерванти и защо трябва да ядете консервите си навреме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати